maanantai 9. heinäkuuta 2012

Miten kiintiöpakolaiset valitaan Suomeen

Näin pakolaiset valitaan Suomeen: ”Perusteellinen syyni”

Uusi Suomi 5.3.2010


Somalipakolaisia leirillä Keniassa.
Kuva: EPA / All Over Press

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Susanne Tengman selittää Suomen Kuvalehden haastattelussa, miten Suomeen tulevien kiintiöpakolaisten valinta tapahtuu.

– Suomeen tulevat pakolaiset käyvät läpi perusteellisen syynin. Jokainen pakolainen on erittäin harkittu tapaus, hän sanoo SK:lle.

Valintaprosessi alkaa Tengmanin mukaan siitä, että YK:n pakolaisjärjestö esivalitsee perheitä, joiden henkilötietolomakkeet virasto käy läpi huolella. Tämän jälkeen lennetään paikan päälle, missä jokaista perhettä haastatellaan noin puolitoista tuntia.

Haastatteluissa on paikalla muun muassa suojelupoliisi arvioimassa ehdokkaiden mahdollisia turvallisuusriskejä sekä muita viranomaisia arvioimassa pakolaisten kotoutumispotentiaalia.

Valinnassa painotetaan Tengmanin mukaan ensisijaisesti pakolaisen suojelun tarvetta ja uudelleen sijoittamisen tarvetta. Myös kielitaidolla ja kotoutumismahdollisuuksilla on merkitystä.

Suomeen ei tule pelkästään ”pakolaisten eliittiä”.

– Irakista tulleet ovat olleet hyvin koulutettuja, toisaalta taas Burmasta ja Kongosta ei ole edes mahdollista saada kovin koulutettua väkeä, Tengman sanoo lehdelle.

...........................

Sain olla mukana seminaarissa Kärsämäellä 1.6.2012, joka oli otsikoitu "Kiintiöpakolaisesta kuntalaiseksi". Siellä kiintiöpakolaisten tilanteesta ja valinnasta kertoi Työ- ja elinkeinoministeriön Haapa-hankkeen projektipäällikkö Marisel Soto Godoy. Olinhan siellä puhumassa minäkin. Seminaari oli kaikin puolin antoisa. Toivoisin, että tästä(kin) aihepiiristä olisi enemmän yleistä tietoa, ettei aina kaikkea, mitä ei tunneta, niputettaisi samaan ryhmään.

Maailman n. 42 miljoonsta pakolaisesta suurin osa elää pakolaisleireillä yhtä köyhissä naapurimaissa kuin mistä pakolaiset ovat lähteneet. Suomessa eduskunta päättää pakolaiskiintiöstä. Se on ollut 750 vuodesta 2001. Pakolaiskiintiö on jäänyt useana vuonna vajaaksi, koska Suomen kriteerit täyttäviä pakolaisia ei ole ollut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti