tiistai 17. heinäkuuta 2012

Moraalista. Pahempia ovat aina toiset


Joka päivä yksi hyvä työ. Esimerkiksi oman sädekehän kiillottaminen.
©Inka Holbeck


Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että me pidämme itseämme aina rehellisempänä, sosiaalisempana, tasapuolisempina, vilpittömämpinä kuin mitä oikeasti olemme. Miten tämä on todettu ja miten ylläpidämme positiivista itsearviotamme, tästä kertoi Anna Kohn DRadioWissen-radiokanavan ohjelmassa 29.6.2012.

”Minä olen hyvä ihminen”. Jokainen meistä halua uskoa tähän itsensä kohdalla – se on jopa syvällä oleva inhimmillinen tarve, sanoo psykologi Benoit Monin. Valitettavasti kuitenkaan emme ole niin hyviä kuin mitä haluaisimme olla. Mehän aioimme antaa rahaa avustusjärjestölle, mutta unohdimme hakemuspaperit, mehän aioimme käydä tapaamassa vanhaa naapuria, mutta eihän meillä ollut siihen aikaa.

Mutta vaikka hyvien aikomusten toteuttaminen ei onnistukaan, ylläpidämme itsestämme positiivista itsearviota. Sillä omalla kohdallamme meille on tärkeämpää hyvät aikomukset kuin todelliset tekomme. Näin psykologi Thomas Gilovich tutkimuksensa tuloksena. Me olemme omasta mielestä hyviä ihmisiä silloinkin, kun meillä on pelkästään hyviä aikomuksia. Muiden ihmisten kohdalla emme näe heidän aikomuksiaan, ja sen mukaisesti arvostelemme heidän tekojaan paljon ankarammin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti