keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Kuinka perunasäkki uhkasi Venäjää


18 kiloa vaarallisia suomalaisia perunoita yritti ylittää rajan, mutta koko Venäjän valpas puolustusjärjestelmä ryntäsi yhtenä miehenä torjumaan tätä uhkaavaa vaaraa. Rikosta ei tehnyt mitättömäksi se, että rajavartijan terävän käskyn kuultuaan perunat perääntyivät hyvässä järjestyksessä takaisin Suomen puolelle, vaan tästä seurasi ennen näkemätön diplomaattinen selkkaus. 


Venäläis-suomalainen ystäväpariskunta lähti elokuun ensimmäisenä päivänä 2012 käymään Petroskoissa, omassa asunnossaan sekä sukulaisten luona, ja otti mukaansa omassa pellossa Suomessa kasvatettuja perunoita omaan tarpeeseensa. 

Rajavartija pysäytti heidät rajalla kysellen, mitä heillä on mukanaan. ”Perunoita”, he sanoivat. Takakontti avattiin. Siitä seurasi kolmen tunnin odottelu ja sen jälkeen kuulustelu rajalla ja käsky palauttaa perunat Suomeen - minkä he tekivätkin. 

Suomeen sitten palattuaan he saivat Sortavalasta kirjeen, jossa heidät käskettiin kuulusteluihin Sortavalaan. Koska he asuvat Lappeenrannassa, 300 kilometrin päässä Sortavalasta, he kirjoittivat venäjän kielellä Sortavalaan kirjeen, jossa pyysivät peruna-asian käsittelyä ilman että heidän itsensä oli tarpeellista tulla paikalle, - ja tähän suostuttiin. 

Kuulustelupäivänä mies sai puhelun suomen kielellä Sortavalasta, jossa tivattiin, miksi hän ei ollut paikalla kuulustelussa. Hän selitti tilanteen, ja että kirjeeseen olla tulematta oli suostuttu. Mutta Venäjän viranomainen ei suostunut kuuntelemaan, vaan käski heidät heti paikalle. Niinpä he lähtivät Sortavalaan. Perille tultuaan heiltä kysyttiin, miksi ihmeessä he olivat tulleet, olihan sovittu, että asia käsitellään ilman heitä! Siis he palasivat kotiin. Ja ajattelivat, että asia olisi loppuun käsitelty. 

Pian tämän jälkeen he saivat kuitenkin 1500 ruplan sakkomaksun, jonka hetimmiten maksoivat.
Nyt seurasi käsky heti, jouluaatoksi, kuulusteluihin Petroskoihin. Se oli pariskunnalle liikaa, liian kaukana, eivätkä he olleet kuulustelussa paikalla. Kun tätä kirjoitan, on joulukuun viimeinen päivä. Jää nähtäväksi, mitä seuraavaksi tapahtuu… 

Itse olin edellisenä vuonna omalla autolla menossa Petroskoihin ja mukanani oli samainen määrä perunoita, omaan tarpeeseen. Tullimies vain kohautti olkapäitään. 

Jokaisella venäläisellä tullimiehellä lienee perunasäkin käsittelyyn ikiomat määräykset?P.S. 8.1.2014 -  Ei tapahtunut mitään. Kävijätietojen mukaan tätä blogiani luetaan ahkerasti Venäjällä.
………………………….

Tullimääräykset

Matkustajilla saa olla enintään 50 kg matkatavaraa. Tuoreiden elintarvikkeiden vienti on kielletty. Samoin kasvien (juurineen) ja siementen kuljettaminen Suomesta Venäjälle ja Venäjältä Suomeen on kielletty. Matkaeväät voivat olla mukana ja voileipien väliin voi laittaa tuoreita elintarvikkeita, mutta makkara ja juustopaketteja ei voi kuljettaa suuria määriä rajan yli. Venäjälle matkustettaessa tulee ottaa myös huomioon, että monien eläinperäisten tuotteiden tuonti maahan matkatavaroissa on kielletty. Elintarvikkeita, tuoretta lihaa ja kalaa lukuun ottamatta, voi rajan yli tuoda kohtuullisia määriä, ns. ”omiin tarpeisiin”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti