tiistai 22. tammikuuta 2013

LuntaKun, asuin Saksassa, sain jatkuvasti kuulla Suomesta, että ”eihän teillä ole lunta” tai ”ettehän te tarvitse lämpimiä asuntoja, kun ei teillä ole talveakaan”. En oikein tiedä missä pussissa suomalaiset elävät. Totta kai Saksassa sataa lunta ja talvella on pakkasta. Lunta ja pakkasta vain ei ole yhtä kauaa kuin Suomessa. 

Asuin Saksassa viidellä eri paikkakunnalla, kolmessa osavaltiossa, ensin keskellä, Karlsruhessa ja Frankfurtissa sitten ihan etelässä Allensbachissa ja myöhemmin Hilzingenissä (siellä tulivuoren rinteessä) Sveitsin rajalla, sitten Hampurin rajoilla pohjoisessa, yhteensä 34 vuotta, joten kuvittelen jotain asiasta tietäväni. Ja lisäksi kiertelin työni takia Saksaa ristiin rastiin, kuin myös muuta Keski-Eurooppaa.
 


Sääkartta: www.wetter.de

Alla olevat kuvat osastoa "nyt".

  

Silloin kuin hain (tai oikeammin toin) enemmän autoja Saksasta, jouduin usein talvella kahlailemaan milloin missäkin lumihangessa. Toimeksiantajani ei oikein uskonut, ettei Baijerista voi hakea asuntoautoa lumen takia. Piti oikein käydä ottamassa kuva tilanteesta. 

Todellakin: kun sitä lunta tulee, sitä tulee määriä kerrallaan. Suomessa lunta tulee kauan mutta vain vähän kerrallaan. Lumen määrä Keski-Euroopassa ei riipu siitä, ollaanko etelässä vai pohjoisessa, vaan maaston korkeudesta. Maasto ei ole tasaista kuten Suomessa. Ja lisäksi lunta tulee matalalla meren rannalla. 

Olipa aikoja, jolloin en suostunut lähtemään autollani yhtään mihinkään liukkaan kelin takia. Tätä on Suomessa näköjään vaikea ymmärtää…

Ja vielä: useimmiten siellä oli valkea joulu. 

Sitä paitsi: miten ihmeessä Saksasta tulisi olympialaisiin hiihtäjiä ja mäkihyppääjiä, jos ei olisi lunta? 

1 kommentti:

  1. Tässä tyttäreni kotikaupunkiinsa Weimariin tekemä "lumilabyrintti" :

    http://www.tlz.de/web/zgt/suche/detail/-/specific/Verschlungene-Pfade-auf-der-Ilmpark-Wiese-727683251

    ja paikallistelevision minuutti 7:30:
    http://www.salve-tv.net/web/de/webtv/webtv.php?rubrikID&videoID=10684&VideoSuche&autoplay=true&area=1&division&counter=1&leaf=on


    VastaaPoista