maanantai 21. tammikuuta 2013

Jätteiden lajittelusta



"Suomessa puolet jätteistä päätyy kaatopaikalle - Saksassa ei yhtään
 
Suomi kierrättää vain neljäsosan jätteistään. Saksa uusiokäyttää kaksi kertaa enemmän.
Suomi kierrättää vain 24 prosenttia jätteistään. Määrä vastaa Euroopan unionin jäsenmaiden keskiarvoa. Kompostoitavaksi päätyy 12 prosenttia, mikä on EU:n keskiarvoa vähemmän.
Kaatopaikalle päätyy lähes puolet jätteistä – selvästi EU:n keskiarvoa enemmän. Luvut selviävät EU:n tilastoviranomaisen jätteenkäsittelyvertailusta

Saksa on suuren luokan kierrättäjä 

Saksa on kierrätyksen esimerkkimaa, missä jätteet eivät joudu kaatopaikoille. Lähes puolet kierrätetään, noin viidennes kompostoidaan ja loput, noin kolmannes, poltetaan.
Jätteitä ei juurikaan kuormata kaatopaikoille myöskään Ruotsissa, Itävallassa ja Alankomaissa (kussakin vain 1 prosentti). Tanskassakin vain neljä prosenttia jätteistä päätyy kaatopaikalle.
EU-maissa tuotettiin toissa vuonna 513 kilogrammaa jätettä henkeä kohti. Suomalaisille sitä kertyi jonkin verran vähemmän, 481 kiloa. Eniten jätettä syntyi Tanskassa (833 kiloa) ja vähiten Puolassa ja Tšekeissä (316 kiloa)."

  
............................
  
Aivan ensimmäistä kertaa elämässäni asun nyt sellaisella paikalla, missä jätteitä ei lajitella! Minusta se oli aluksi aivan kummallista.

Allensbach siellä Bodenjärven rannalla oli aikoinaan lajittelun mallikunta ja pioneeri alallaan. Sen jälkeen – myöhemmin - ”keltainen säkki” eli kierrätettäville jätteille eri pussi tuli pakolliseksi. Ei sitä lajittelua  sen ihmeemmin sitten kummastele kun siitä tulee rutiinia.

Todellisuus on kuitenkin näköjään tarua ihmeellisempi. 

Vain noin kolmannes muovista päätyy Saksassa jälleenkäsittelyyn, loput poltetaan. Polttaminen on halvempaa!
 
”Lainsäätäjäin tulisi toimia kuten toimi telekommunikaatiolakeja tehdessään: selvät määräykset jätehuollolle ja joku valtion elin valvomaan niitä. Ilman kuntien ja jätekonsernien itsekkäitä tavoitteita.“ 



Nyt kun kuuntelen taloustieteen luentoja, tulee varsin selväksi, että useimmat monopolit ja kartellit ovat pahasta ja vähentävät kansalaisten hyvinvointia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti