lauantai 5. tammikuuta 2013

Albert O. Hirschman, ekokomi joka keksi valittamisen hyödyt

Taloustieteen professorini kehotti etsimään lehdistöstä ja netistä artikkeleita mikrotaloudesta. Media yleensä keskittyy makrotalouteen. Niinpä lähdin surffailemaan - koskien Saksaa tietenkin. Professori oli oikeassa. Tämäkin allaoleva artikkeli koskee kyllä saksalaista, mutta kuten useimmat juutalaiset, tämäkin mies lähti sodan aikana pakoon, Amerikkaan. Ja siellä sitten menestyi.

Opettaja sanoi muuten myös, että  jokaisen olisi hyvä tutustua taloustieteeseen, sillä ihmisillä on kahvipöytäkeskusteluissaa hyvin paljon väärää tietoa

Selvästi luennolla tuli ymmärretyksi, että talouden avoimuus lisää vaurautta ja hyvinvointia, aivan huimassa määrin. Se siitä Suomen rajojen sulkemisesta ja se kertalaakista!

..............................................Albert O. Hirschman, ekokomi joka keksi valittamisen hyödytSaksalais-amerikkalainen tutkija Albert O. Hirschman opetti, että kriittiset asiakkaat parantavat markkinoita. Hän kuoli 97 vuotiaana Princetonissa 18.12.2012. Nyt Albert O. Hirschmann olisi elementissään. Enemmän ihmisiä kuin koskaan eroaa kirkosta. Parilla näpäyksellä voi vaihtaa sähkön toimittajaa tai sairausvakuutusta. Vanhemmat voivat valita yksityisen tai julkisen koulun. 

Talouden järjestys vuonna 2012 on seuraavanlainen: helpommin kuin koskaan voi muuttaa sen, mikä ei miellytä. Muuttamalla toivotaan, että asiat parantuisivat. Mutta mitäpä jos uusi vakuutus ei olekaan erilainen kuin vanha, jos yksityiskoulussa on ongelmia, tai jos valtiolllinen itsenäisyys onkin tässä globaalissa maailmassamme vain unikuva?

Aina 70-luvulle asti tällaista maailmaa ei ekonomisteille ollut olemassa. Heidän teoriansa sanoivat: jos ihmiset eivät ole tyytyväisiä johonkin tuotteeseen, he valitsevat toisen. Siksi tarjoajien on pakko sopeutua asiakkaittensa tarpeisiin. Näin markkinat määräävät.
Mutta US-ekonomi Albert O. Hirschmann näki asiat toisin: oikeassa elämässä on olemassa liian monta monopolia, liian paljon rajoitettua kilpailua, ja siksi asiakkaat eivät mitenkään helposti voi löytää parempia vaihtoehtoja. Hirschmannin klassikkokirjassa ”Exit, Voice, and Loyalty” hän esittää, miten markkinoiden säännöstely kuitenkin vaikuttaa: asiakas korottaa ääntään. Kritiikkiä esittämällä hän saa aikaan edistystä. Yhä uudelleen, monilla eri talouden aloilla sekä sosiaalisessa kanssakäymisessä. 
Kritikin esittäminen on useimmiten jopa parempi kuin selän kääntäminen, sanoi Hirschmann. Jos vanhemmat ovat tyytymättömiä julkiseen koulusysteemiin, niin varakkaimmat heistä laittavat lapsensa yksityiskouluihin. Siten julkiset koulut menettävät parhaat arvostelijansa, jotka voisivat tuoda huonot puolet esiin ja siten aiheuttaa opetustason parantumisen. Siitä seuraa, että julkisten koulujen taso yhä heikkenee. 

Hirschmannin teoria sanoo, että jotta tuotteen tai palvelun taso pysyisi kiitettävänä, yritysten tai organisaatioiden on saatava aikaa tietynlainen lojaliteetti ja ennen kaikkea kuunnella kriitikoitaan. Mutta siihen Hirschmann lisää vielä yhden mielenkiintoisen aspektin: asiakkailla ei saa olla sellaista tunnetta, että heidän on pakko pitäytyä kyseiseen tuotteeseen tai palveluun. Lojaliteetti nimittäin silloin katoaa ja samalla katoaa valmius muutoksiin. Ei siis saa rajoittaa kuluttajan tahtoa. 

Hirschmann oli syntynyt Berliinissä. Juutalaisena hänellä oli valinnan paikka: jäädäkö 30-luvulla Saksaan. Hän taisteli antifasistien puolella Espanjan sisällissodassa ja liittyi myöhemmin Ranskan armeijaan natsien vastustamiseksi. Kun Ranska kaatui 1940, hänestä tuli toimittaja Varian Fryn johtaman pelastusoperaation tärkeä jäsen, ja auttoi täten yli 2000 ihmistä pakenemaan Espanjasta, heidän joukossaan Marc Chagall ja Marcel Duchamp sekä poliitiikan teoreetikko Hannah Ahrendt. Hirschmann auttoi pakenevia löytämään tiensä Pyryneiden vuoriston halki ja salakuljetti viestejä hammastahnaputkiloissa. 

1940-luvulla Hirschmann pakeni USA:han. Siellä hänestä tuli kehitysekonomian professori Harvardisissa ja myöhemmin Princetonissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti