lauantai 12. heinäkuuta 2014

Päärynäleipäset


500 g kuivattuja päärynöitä ja
250 g kuivattuja luumuja liotetaan ja keitetään noin 15 minuuttia.

Tehdään hiivataikina:
500 g vehnäjauhoa,
40 g hiivaa,
200 g sokeria,
hyppysellinen suolaa ja sekoitetaan siihen
päärynä-luumuseos. Lisätään vielä
250 g viikunoita,
125 g appelsiini- ja sitruunasukaattia kumpaakin,
250 g korintteja ja rusinoita kumpaakin,
250 g mantelirouhetta,
150 g saksanpähkinärouhetta. Maustetaan seos
2 tl kanelia,
½ tl jauhettua anista,
1 tl neilikkaa ja maustepippuria kumpaakin,
yhden sitruunan raastelulla kuori ja
2 ruokalusikallista kirsikkaviinaa.

Taikinan annetaan nousta yön yli lämpimässä huoneessa. Siitä tehdään noin 12 kämmenenkokoista leipästä, annetaan nousta ja paistetaan 25-35 minuuttia kiertolämpöuunissa noin 160 asteessa. Paistamisen jälkeen sivellään lämpimällä hedelmämehulla. Tarjoillaan voin kanssa.



Rakkaalla lapsella hedelmäleivällä on monta nimeä: Früchtebrot, Berewecke, Birnenbrot, Hutzenbrot, Hutzelbrot, Kletzenbrot, Schnitzbrot, Zelten ovat sanoja, joita saatat kuulla, kun kuljet eri seuduilla Saksassa. Sitä samaa sukua eli hedelmäleipää on myös joululeivonnainen ”Stollen”.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti