sunnuntai 3. syyskuuta 2023

Keskustelua Saksan ilmastopolitiikasta käydään kiivaana

"Äärimmäinen ilmastopolitiikka" tuhoaa teollisuutemme.

Neue Osnabrücker Zeitungin toimituksen haastattelussa 25.2.2023  Ifon entinen puheenjohtaja Hans-Werner Sinn* vaatii ilmastonsuojelupolitiikan radikaalia suunnanmuutosta.
Alla ote haastattelusta. 

 

Halpa vihreä sähkö on jo pitkään ollut sijaintitekijä. Katso Tesla, Intel tai Northvolt, jotka sijoittuvat Pohjois-Saksaan, jossa on runsaasti tuulivoimaa.

Totta, mutta sijaintipaikka johtuu siitä, että tuulettomina aikoina sähköä voidaan korvata muilla alueilla tuotetulla sähköllä. Jos tuulivoiman toimittajien olisi itse huolehdittava toimitusvarmuudesta, tuulivoiman kilpailukyky olisi mennyttä. Mitä riippuvaisemmaksi sähkömme tulee säästä, sitä tärkeämmäksi tulee pitää muut sähkölähteet varalla tuulettomina aikoina. Tämä maksaa rahaa, ja nämä kustannukset ovat vihreän sähkön aiheuttamia kustannuksia. Niitä ei vain laskuteta suoraan kuluttajilta.

Vihreä vety ei ole ratkaisiu?

Teoriassa vihreästä vedystä voisi tulla fossiilisen sähkön jälkeinen varastointijärjestelmä. Mutta tämä on paitsi teknisesti erittäin haastavaa, myös erittäin kallista, koska kierto sähköstä vedyn kautta takaisin sähköön hukkaa kolme neljäsosaa energiasta. Lämpöpumppu, joka toimii tuulettomana aikana, jolloin sähkö tuotetaan vihreästä vedystä, tarvitsee enemmän primäärienergiaa kuin öljylämmitysjärjestelmä, ja sähköauto tarvitsee silloin enemmän primäärienergiaa kuin diesel.

Pystymmekö luopumaan fossiilisista polttoaineista kokonaan vuoteen 2045 mennessä?

Ei onnistu. Saksa on edistynyt hyvin päästöjen vähentämisessä viimeisten 30 vuoden aikana. Se johtui DDR:n teollisuuden alasajosta. Jotta menestys voitaisiin toistaa, meidän pitäisi antaa myös  Länsi-Saksan teollisuuden mennä konkurssiin. Toivottavasti emme halua sitä.

Kuinka kauan meillä on aikaa?

Paniikkiin ei ole syytä. Ilmaston lämpeneminen on vaarallista. Mutta väite, että maailma palaa, jos emme käännä kytkintä seuraavan kahden tai kolmen vuoden aikana, on hölynpölyä. Jopa hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli totesi hiljattain, että pysäyttämättömän itsekiihtyvyyden vaaraa ei ole olemassa, ei myöskään vähäpätöistä vaaraa pysyvästi korkeammista lämpötiloista. Ei ole olemassa mitään jäljellä olevaa hiilidioksidibudjettia, joka ylittyessään tuhoaisi kaiken. Maailma tarvitsee vihreää siirtymää pois fossiilisista polttoaineista. Meidän on hidastettava lämpötilan nousua, mutta sitkeästi ja kylmäpäisesti. Tämä on pohjimmiltaan mahdollista, jos kaikki osallistuvat siihen. Ne eurooppalaiset, jotka vaativat yksipuolista täydellistä luopumista, hylkäävät koko vihreän liikkeen.

Kun ajattelet lapsenlapsia, huolestuttaako ilmastonmuutos sinua?

Ilmaston lämpeneminen on todellinen ongelma, se on totta. Olen enemmän huolissani poliittisesta vakaudesta, varsinkin kun se on edellytys onnistuneelle ilmastopolitiikalle.

 

*Hans-Werner Sinn (* 7. maaliskuuta 1948) oli Ifo-instituutin johtaja, Center for Economic Studies (CES) -laitoksen johtaja ja CESifo GmbH:n toimitusjohtaja eläkkeelle siirtymiseensä saakka vuonna 2016.

Ifo-instituutti (Leibniz Institute for Economic Research at the University of Munich e. V. ) on Münchenissä sijaitseva tutkimuslaitos.

https://www.ifo.de/

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti