maanantai 21. kesäkuuta 2010

Furioses Finnisch - furious finish - raivoisa viimeistely?

Vai mitenköhän tuon kääntäisi...
Tämä on näitä tulkin iänikuisia ongelmia, kun kielet eivät yksinkertaisesti ole vertailukelpoisia. Siksipä suhtaudun sananmukaisiin käännöksiin hyvin... hm... varautuneesti.

Suomessa on vain yksi sanomalehti ja yksi mielipide. Saksassa on näitä molempia kymmenittäin. Yksi arvostetuimpia sanomalehtiä on Münchenissä ilmestyvä Süddeutsche Zeitung, päivittäinen painosmäärä 442.000 kappaletta, lukijoita 1,6 miljoonaa. Lehti mainostaa lukijatarjoustaan mm. seuraavasti (käännös alla, alkuperäinen teksti yllä). Niille jotka eivät taida englantia ja/tai saksaa: otsikko on sanaleikki, joka sekoittaa englanninkielisen sanan ”finish (viimeistely) ja saksankielisen sanan ”Finnisch” (suomen kieli). K-kirjaimia löytyy kaksittain sanoista ”kivikko” ja ”Marimekko”. Uteliaille tiedoksi: kaksoisklikkaamalla saa kuvan suuremmaksi.Voi miten raivoisaa suomea!

SZ-Magazinin Designtuote. Osa 7: istuintyyny.

Voivoivoi, kyllä suomi on vaikea kieli. Wikipedia esimerkiksi laskee viisitoista sijamuotoa. Eikä voi mitenkään olla ihan varma, onko niitä napapiirin takana piilossa vielä kuudestoista. Sanan ”istuintyyny” tapauksessa niitä sijamuotoja on saksankin kielessä tuttujen nominatiivin, genetiivin ja akkusatiivin lisäksi ja datiivin sijasta seuraavia tapauksia varten: istuintyynyssä, istuintyynystä, istuintyynyyn, istuintyynyllä, istuintyynyltä, istuintyynylle, istuintyynynä, istuintyynyksi, istuintyynyin ja istuintyynyineen. Pahin on abessiivi. Se tarkoittaa: istuintyynyittä. Se jolle tämä ei ole vielä tarpeeksi sekavaa, se istukoon suomalaisen muotoilijan Ilkka Suppasen suunnittelemalle Marimekon Kivikko-istuintyynylle ja nauttikoon ensin systemaattisesti vastakohtaväritetystä päälliskankaasta, sen jälkeen monista k-kirjaimista. Sitä paitsi ”istuintyynyllä” olisi kieliopillinen tapaus, joka tapahtuisi suomeksi korkeintaan napapiirin pohjoispuolella. Kivikko / Suunnittelu: Ilkka Suppanen / valmistaja: Marimekko SZ-Magazinin Designeditionille / läpimitta 90 cm, korkeus 40 cm / kangas puuvillaa / 255 euroa sisältäen rahdin.

Ole vaativainen!

Tilaa nyt netissä osoitteessa www.sz.magazin-shop.de
Voit nähdä ja ostaa tyynyn yhteistyökumppanimme ”Magazinin” kaupoista Münhenistä (Fünf Höfe, Kardinal-Faulhaber-Str. 11), Stuttgartista (Lautenschlagerstr. 16) ja Bonnista (Berliner Freiheit 30-34).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti