perjantai 19. marraskuuta 2010

Onnistuneen maahanmuuton aakkoset: keskustelua

Tämän päivän Suomessa keskustellaan vilkkaasti maahanmuutosta. Olisikohan aika alkaa värvätä yli miljoonaa ulkosuomalaista takaisin Suomeen sen sijaan, että värvätään Suomeen muita ulkomaalaisia?

Suomessa on olevinaan työvoimapula ja monen yrityksen virallinen kieli on englanti; oikeasti kukaan ei täällä ota töihin, jos ei ole hyvä suomen kielen taito. Suomalaisten kielikoulujen tukeminen on ollut sitä politiikkaa, että pyritään säilyttämään suomen kielen taito myös seuraavalle sukupolvelle, sillä ulkosuomalaiset ovat halvimpia Suomen lähettiläitä ulkomailla ja ehkä työllistyvät suomalaisiin yrityksiin ja virkoihin monikansallisina ja monikulttuurisina...

Toki maahanmuutto ja sen onnistuminen käytännössä on monen tekijän yhteissumma; näihin ehdottomasti kuuluu kielitaito, mutta myös kunkin valtion vero- ja sosiaalipolitiikka, ja vaikkapa perhesiteet, kulttuurista puhumattakaan.

Tämän allaolevan sain sähköpostiviestinä ja saksankielisenä koskien Saksaa. Ilmeisesti se kiertää Saksassa. Ongelmat ja keskustelu asiasta kuitenkin ovat molemmissa maissa samat. Suomeksi käännettynä teksti näyttää tällaiselta. En laita tätä tähän siksi, että itse olisin mitenkään muslimivastainen. Siitä ei ole kyse, vaan integraatiosta. Minunkin on ollut pakko sopeutua takaisin kotimaahan, ja yllättävän vaikeaa se onkin ollut.

Vaan sitä saa mitä tilaa. Kyllä se vissisti pitää paikkansa, että maassa pitää elää maan tavalla, vaikka miten koville ottaisi.

..................................


Jos haluat kokea seikkailun, tee näin:

1. Mene laittomasti Pakistaniin, Afganistaniin, Irakiin, Marokkoon tai Turkkiin.

2. Älä välitä viisumeista, kansainvälisestä oikeuskäytännöstä, maahanmuuton säännöistä tai muista sellaista, nehän ovat naurettavia sääntöjä.

3. Kun pääset maahan, vaadi kunnalta tai kaupungilta heti ilmainen terveydenhoito itsellesi ja perheellesi.

4. Vaadi, että kaikki työntekijät puhuvat suomea sairausvakuutuslaitoksissa ja sairaaloissa, ja että kaikkialla valmistetaan sellaista ruokaa mihin sinä olet tottunut Suomessa.

5. Vaadi, että kaikki lomakkeet, kyselyt ja asiakirjat on käännetty suomeksi.

6. Paheksu syvästi, jos sinua kohtaan osoitetaan kritiikkiä, sano että se on sinun kulttuurisi ja uskontosi asia, josta he eivät ymmärrä mitään.

7. Pidä kiinni todellisesta identiteetistäsi. Ripusta ikkunaasi (tai autoosi, sekin käy) Suomen lippu.

8. Puhu niin kotona kuin kaikkialla muuallakin vain suomea ja pidä huoli siitä, että lapsesikin puhuvat vain suomea.

9. Vaadi, että musiikkioppilaitoksissa opetetaan suomalaista kansanmusiikkia ja oppilaitoksissa Suomen lippusäännöt.

10. Pyydä heti ajokortti, oleskelulupa ja mitä mieleesi sattuukaan juolahtamaan.

11. Näiden asiakirjojen takia vaadit, että sinulla on perusteet oleskella laittomasti Pakistanissa, Afganistanissa, Irakissa jne.

12. Älä anna syrjiä itseäsi, pidä kiinni oikeuksistasi, vaadi lapsilisää.

13. Älä maksa autovakuutuksia. Nehän vaaditaan vain paikalliselta väestöltä.

14. Vaadi, että virkamiehet, poliisi, tuomioistuimet kohtelevat sinua kohteliaasti ja kunnioittavasti, ja että saat asianajajat ja tulkit palvelukseesi maksutta; muussa tapauksessa järjestä protestikulkueita sitä maata ja sen asukkaita vastaan, jossa oleskelet. Puolusta aina ja ehdottomasti väkivaltaa ei-valkoihoisia, ei-kristittyjä ja sen maan hallitusta kohtaan, joka on sinut laskenut maahan.

15. Vaadi, että vaimosi (vaikka heitä oletkin jo hankkinut neljä) eivät saa peittää itseään kokonaan, että he eivät saa käyttää burkaa.

16. Vaadi, että lähelle kotiasi rakennetaan kirkko.

Onnea matkaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti