keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Martinpäivänä

Piispa pyhä Martti vaikutti 1600 vuotta sitten Tourin seudulla Ranskassa. Hänen muistoaan vaalitaan yhä. Syödään Martinpäivän hanhi, mutta ennen kaikkea Saksassa järjestetään Martinpäivän kulkueita.

Lapset askartelevat itse lyhtynsä, joita kuljetetaan kulkueissa Martinpäivän iltana ja lauletaan Martinpäivän lauluja. Tilaisuus yleensä päättyy yhteisen lämpimän juoman nauttimiseen, ja useimmiten Martin tarina esitetään näytelmänä.Martinkulkue Mannheimissa. Kuva: Katholisches Stadtdekanat Mannheim.

Martti tulee ratsastaen. Siellä missä minä Saksassa asuin, aina joku paikallisista tuli ratsunsa kanssa ja esitti Marttia. Tarina on tämä: Martti näkee köyhän ja säälistä halkaisee viittansa ja antaa siitä puolet köyhälle.

…Jos olisi ollut yrittäjästä kyse, hän ei olisi antanut viitastaan puolikasta yhdelle köyhälle, vaan perustanut takkitehtaan ja antanut monille köyhille työpaikkoja… :-)Kuva: Thomas Kunz, Badische Zeitung

Se hanhi? Martti valittiin piispaksi paikallisen väen pakottamana. Hän yritti piiloutua, mutta hanhet kaakatuksellaan paljastivat hänen olinpaikkansa - hanhien tallissa.

"Ich geh mit meiner Laterne, und meine Laterne mit mir.
Da oben leuchten die Sterne und unten da leuchten wir."
(Minä menen/kävelen lyhtyni kanssa ja lyhtyni menee/kävelee minun kanssani.
Ylhäällä loistavat tähdet ja alhaalla loistamme me...)

1 kommentti: