keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Prinssi Salemin linnasta

Olipa monia vuosia sitten exän osastolla korkeakoulussa opiskelijana oikea prinssi. Saksassa aateliset saivat pitää tittelinsä ja omaisuutensa mutta eivät valtaa, kun valtakunnasta tuli tasavalta. Tunnetuin aatelinen taitaa olla Monacon prinsessa Carolinen rötöstelijämies Ernst August von Hannover. Tunnettu lienee myös ruhtinatar Gloria, joka 34 vuotta vanhemman miehensä Johannes Prinz von Thurn und Taxisin kuoleman jälkeen täysin oppimattomana hupakkona ottikin ohjat käteensä ja oppi hallitsemaan Thurn & Taxisin valtavaa omaisuutta ja sen valtavalla menestyksellä.

Prinssi, josta nyt on kyse, on Badenin ruhtinaan poika ja asui Salemin linnassa. Hän kävi meillä kotona; opiskelijalle ei sinänsä ollut mitenkään harvinaista, että hän kävi professorin luona, olihan meillä talossamme myös professorin työhuone. Silmiinpistävää oli hänen erittäin kaunis käytöksensä ja monipuoliset tietonsa. Sain kerran jutella hänen kanssaan pitempään. Meillä oli tuolloin menossa kylpyhuoneremontti ja pora teki työtään yläkerrassa. Prinssi kertoi, että heilläkin on kylpyhuoneremontti käynnissä, kylpyhuoneita on vain monia kymmeniä… Hän kertoi myös, ettei lainkaan viihdy Bodenjärvellä. Muuttaisi mielellään pois, mutta linnan isäntäpä ei noin vain voikaan muuttaa pois…

Korkeakoulussa tuli tämän opiskelijan kohdalla ongelma siitä, mihin kohtaan opiskelijaluoettelossa hänen nimensä laitettaisiin. Prinz L. von Baden, Badenin prinssi. P? L., joka on hänen etunimensä? von? B?

Ei, en totisesti haluaisi olla aatelinen.
Salemin luostari ja linna on perustettu 1100-luvulla. Nykyinen ulkomuoto on rakennettu 1600-1700-lukujen vaihteessa. Siihen kannattaa tutustua. Linnassa on taidetta, näyttelyjä, konsertteja. Kävin linnan goottilaisessa tuomiokirkossa kerran anivarhain aamuhartaudessa. Harras tunnelma oli käsin kosketeltavan fantastinen.

http://www.schloesser-magazin.de/de/salem/Startseite/341792.html

Salemissa on myös vuonna 1920 perustettu hyvin maineikas sisäoppilaitos, jossa ovat opiskelleet Saksan monet suurmiehet.

Lisäksi alueella on lapsille mainio matkailukohde: Affenberg, apinapuisto.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti