maanantai 1. marraskuuta 2010

Käkikello

„Osta sä poika se kukkuva kello, kamarisi seinälle kukkumaan…“

Niin, tai ”Kuckuck, kuckuck, ruft’s auf dem Wald.“

Käki on se lintu, joka yksikseen elelee. Se laittaa poikasensakin toisten huollettavaksi. Ja sitten se pitää meteliä kesäöisin. Lemmenkipeät partnerinkaipaajat laskevat kukunnasta, miten monta vuotta vielä kestää ennen kuin se mielitietty ilmestyy. Minä sain toissakesänä luvuksi peräti sata…

On paikka, missä käki aina kukkuu, tasatunnein ja jopa vartin välein. Käkikello.

Tyypillinen tuliainen Schwarzwaldista. Käkikello keksittiin Saksassa 1730-luvulla. Tarkkaa aikaa ei tosin tiedetä, tämähän on vain olettamus. Mallina nykyisiin kelloihin toimi asemanhoitajien mökin katto, vuodelta 1854.

Ensimmäiset käkikellot sen sijaan näyttivät vallan toisenlaisilta:

Saksan kellomuseossa Furtwangenissahan tämä. http://www.deutsches-uhrenmuseum.de/

Furtwangenissa on vuodesta 1860 toiminut myös kellontekijöiden ammattikoulu. Kellojen valmistus on ollut sukupolvien ajan Schwarzwaldin tunnettuja käsityöläisammatteja. Yhä tänäänkin kellojen valmistajia on huomattavan paljon; pieni ammattikunta on säilyttänyt markkinaosuutensa globalisaatiosta ja kovasta kilpailusta huolimatta juuri erikoistumisensa ansiosta.

Varsin komea, jollen sanoisi mahtava käkikello löytyy Schonachista, mittakaavassa 50:1. Pituutta sillä on 3,60 metriä ja korkeutta 3,10 metriä, syvyyttäkin yksi metri: kello ei ole vain malli, vaan kaikki sen toiminnot ovat myös oikeita ja samassa mittakaavassa. Kellon valmisti Josef Dold ja valmistus keksi kaksi vuotta.


Ja oliko se edes ainoa? Schonachbachista löytyy vielä suurempi käkikello! Sillä on kokoa 4,50 metriä kanttiinsa.


Unohtaa ei pidä eikä voi niitä monia kellokauppoja samaisen Schwarzwaldin läpi kulkevan tien varrella. Ja kun kaupassa käyt: matkamuistoksi kannattaa ostaa myös hunajaa. Monenlaista viehättävästi puusta veistettyä myös löytyy.

Schwarzwald on hyvin kaunis, varsinkin syksyllä. Ensilumi on kuulemma jo satanut sinnekin. Tästä voit katsella millainen sää sinua odottaa, jos nyt kelloja katselemaan lähdet:
http://www.schonach.de/webcam/webcam.jpg
Jos autolla lähdet, muista talvirenkaat, mutta nastat jätät Suomeen.

Ei se käki sieltä kellosta muuten minnekään lennä, se on pilapiirtäjien ja trikkifilmintekijöiden keksintöä.

 
Piirros: kirjoittajan

 

1 kommentti:

  1. Päivämäärä tuossa blogissa digitaalinen: 011110 paljonko se lieneekään roomalaisin numeroin? Entä arabialaisilla?

    VastaaPoista