sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Uunissa paistetut omenat - Bratäpfel

Uunissa paistetut omenat -pimeän syksyn herkkuja. Lastentarhassa lapset itse leikkasivat omenasta siemenkodat ja täyttivät ne. Oikein sopivaa puuhaa kertoa miten luonto tuottaa satoa. Kun siemenkota avataan, niin siemeniähän sieltä löytyy… Täytteen höysteeksi samat mausteet kuin Suomessa glögiin… Hm. Taisipa mennä jo adventtimaiseksi.

Glühweinreseptiä en tähän laita.
http://www.daskochrezept.de/chefkoch-rezept/nachspeise/gluehwein_262.html ;-)

En tykkää kokkaamisesta, mutta kyllä minulla aika usein on ikävä milloin mitäkin ruokaa, joka Saksassa oli tavallista. Ei vaan ole tarveaineita; asiat ovat siis kääntyneet päälaelleen siitä, kun asuin Saksassa. Suomesta ei saa kunnon pastaa, ei kunnon öljyä, ei hapankaalia, ei vanukkaita, ei hilloja, ei sämpylöitä minkäänlaisia eikä rapeaa paahtoleipää, ei marinoimatonta lihaa, ei pasteijoita, ei sokerittomia salaattikastikkeita, ei lainkaan mustaa teetä, ei muuta kuin mössöklimmpijuustoja, ei minkäänlaisia kakkuja, ei viiniä, ei mehuja ja jos niin apteekin hintaan, eli moninkertaisesti kallimmalla hinnalla kuin Saksassa. Sen sijaan jugurttia ja kermaa ja margariinia löytyy sata variaatiota. Mihin ihmeen tarkoitukseen?? Yksi juuri Saksassa käynyt suomalainen tuttuni sanoikin osuvasti: ”Kehutaanhan sitä Tokmannin menestystä, eikä kukaan huomaa, että suomalaiset ovat täysääliöitä: hinnat ovat viisinkertaisia Saksan hintoihin verrattuna, ja ihmiset ostavat. Ihmekös tuo jos Tokmanni menestyy ja tuottoa tulee.”

Suomalainen ruoka ei mielestäni ole oikein minkään makuista, ei osata käyttää mausteita juuri ollenkaan, ja perunaa muuten kuin keitettynä ei osata edes ajatella.
Tässä kuitenkin yksi helppo resepti, omenoita sentään on Suomessakin. Tähän innoitti petroskoilainen ystäväni, joka toi meille määrättömän määrän omenaa – hän on kuten venäläiset ovat vieraanvaraisinta väkeä mitä tiedän.
Ohje vaikkapa näin:

Hapahkoja omenia. Muutama ruokalusikallinen sokeria, jauhettua mantelia, pähkinää, marsipaania, hilloa tms. Voita, vettä.
Huuhdo omenat ja poista siemenet. Voitele laatikko tai pelti voilla, aseta siihen omenat, sirota niille sokeria ja muut täytteet ja pane vettä joukkoon, että omenat eivät pala. Paista niitä uunissa 20 - 30 min Tarjoa sokerin ja kerman tai vaniljakastikkeen kanssa.Kuvateksti sanoo: ”Toivottavasti paistettujen omenoiden vuodenaika on pian ohi!”

2 kommenttia:

  1. Nam, uuniomenoita! Niitä en olekaan muistanut pitkään aikaan tehdä. Minäkin olen tuota jugurttien määrää kauppojen hyllyillä Suomessa ihmetellyt.

    VastaaPoista
  2. Paula 3.9.2013
    Uuniomenoita, nam, nam! Pitäpä tehdä heti. On nimittäin pihassa kolme omenpuuta. Syyslajikkeissa
    vielä omenat puissa.

    VastaaPoista