torstai 4. marraskuuta 2010

Motivaatio on se juttu

Älä usko mitä sinulle muut sanovat, vaan ajattele itse ja toimi sitten.

”Amatöörit rakensivat arkin, asiantuntijat Titanicin.”

Nuorena kävin Frankfurtissa työvoimatoimiston pääpaikan neuvonnassa kysymässä, mitä voisin osaamisellani tehdä. En tuolloin oikeastaan tarvinnut mitään, sillä olin saanut kesätyöpaikan vakuutusyhtiöstä vain henkilöstöpäällikön luo menemällä ja kysymällä, kertomalla mitä osaan, ja olin kuukauden jälkeen tehnyt samat työt kuin vakutuisetkin, lomasijaisena. Tosin siellä totesin, että vakuutusala ei ole mun juttu ;-) Eikä minulta ilmeisesti tuolloinkaan rohkeutta puuttunut?

Työvoimatoimiston neuvoja Frankfurtissa totesi ykskantaan, että voisin saman tien palata Suomeen, koska en ikinä kuitenkaan opi kunnolla saksaa.

Jaa. Hyvin olen juuri saksaa puhumalla ja kirjoittamalla itseni elättänyt. Toisen työpaikkani kielet olivat kylläkin englanti ja ranska, mutta oppiihan sitä mitä vaan, jos on motivaatio ja halu. Pian näes pyydettiin tulkkaamaan ja se oli menoa se.

Elämän varrella on aina ollut paljon epäilijöitä, jotka ovat sanoneet, että ”ei tuosta mitään tule”, ”et ikinä saa asuntoa tuolla tavalla”, jopa anoppi ilmoitti että en saa lapsia milloin haluan… ”Ei tuosta hankkeesta mitään tule” – loputtomiin.
Ja sitten ovat ne toiset, jotka tarjoavat auttavan käden ja ovat valmiita tiimityöhön.

Omasta perheestä toinenkin esimerkki. Toisella pojalla meni koulu huonosti, niin huonosti että jäi kahdesti luokalleen, vieläpä pääaineiden lisäksi sellaisten aineiden kuin uskonnon ja biologian takia. Itse halusi kokeilla toisessa koulussa vielä kerran. Sallimme sen, ehdolla että katsotaan parin kuukauden kuluttua tilannetta uudestaan. Puolen vuoden jälkeen samoissa aineissa kuin mistä jäi luokalleen pojalla oli kympit…

Mitä tästä opimme? Ei pidä kuunnella epäilijöitä, vaan tehdä se minkä katsoo oikeaksi. Kun kiinnittää huomion siihen, mihin pyrkii, eikä koko ajan vatvo sitä mikä ei toimi, niin ajan myötä hankkeet kyllä toteutuvat.

Eikä pidä paikkaansa, että vanhemmat ihmiset eivät opi. Nuorilla on nopeampi kyky muistaa asioita, kyllä. Mutta vaikka vanhemmilla se kyky hidastuu, niin kyky laittaa asiat oikeisiin konteksteihin on elämänkokemuksen myötä suuri. Oppimistulos on siis sama.

Motivaatio, se on se! Se tulee latinan sanasta ”motus” – liike. Motivaatio auttaa harjoittelemaan, pitämään kiinni päämääristä. Päässä se peli voitetaan.
Motivaation lisäämiseksi on sitten olemassa monenlaisia menetelmiä. Pidän mielelläni asiasta intensiivikurssin…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti