maanantai 20. joulukuuta 2010

Joulupipareita ja joulumusiikkia perhepiirissä


Adventtiajaksi leivotaan Saksassa piparkakkuja ja keksejä mitä erilaisimpia. Vähintään 40 lajia – mikäli on kyseessä kunnon emäntä. Emännän kunnollisuus mitataan sillä miten hyvin hän pitää etupäässä miehestään ja toiseksi lapsistaan huolta laittamalla heille hyvää ruokaa. –No jaa, taisinpa olla liian sarkastinen, mutta suomalaisena naisena tuntui useimmiten juuri tältä. Sain kuulla varsin anopilta kunniani, kun en leiponutkaan joka lauantai kolmea kakkua…

Joululeivonnaiset tehdään Saksassa adventtiaikaa varten, ei niitä enää jouluna ole eikä saakaan olla. Suosittuja lajeja ovat saksalainen piparkakku, kookosmakroonit, mantelileivokset, kerroskeksit, vaniljaleivokset, kanelitähdet…

Jo hyvin nuorena tyttäreni oli erinomainen leipuri. Leipuriperinne on hypännyt yhden sukupolven yli, vanhempanihan olivat leipureita. Viipurinrinkelileipureita tosin. Tytön kaksi vuotta nuorempi veli toki toimi aina isonsiskon leipoessa mukana. En koskaan heitä käskenyt, annoin kyllä mahdollisuuden ja autoin alkuun, mutta käsillä tekeminenhän on aina lapsista mukavaa. Vallankin kun tulos on sokerisen makea ja kaikki tykkäävät! 





Samoin molemmat lapset harrastivat intensiivisesti musiikkia, mutta vain isosisko hoiti jouluaaton säestyksen ja muun musiikin perheessä kotona.

Kun tytär sitten 15-vuotiaana lähti vierailevaksi oppilaaksi Suomeen, Savonlinnan taidelukioon, oli yllätys minulle, äidille melkoinen: 13-vuotias pikkuveli kuin itsestään selvänä asiana leipoi joululeivonnaiset. Ja jouluaattona tuumasi, että koska sisko nyt vaan ei ole paikalla, niin kai hänen on sitten hoidettava hommat… ja säesti joululaulut kuin mies konsanaan.

Seuraavana vuonna isosisko oli taas kotona Saksassa ja leipoi. Ja soitti ja lauloi. Ja pikkuveli käyttäytyi kuin ei ikinä olisi mitään tuollaista osannut… :-)

…………………

Kanelitähdet (60 kpl):

6 munanvalkuaista
500 g tomusokeria
4 tl kanelia
800 g jauhettuja hasselpähkinöitäLisää
2 rasiaa vaniljasokeria

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää tomusokeri. Jätä kahdeksan ruokalusikallista vaahdosta syrjään odottamaan. Mausta muu vaahto kanelilla, sekoita siihen pähkinät ja vaniljasokeri ja laita taikina peitettynä noin tunniksi jääkaappiin. Levitä leivonlaudalle tomusokeria, kauli taikina levyksi, lisää sen päälle valkoinen odottamaan jätetty vaahto, nosta tähtimuotillla siitä tähtiä. Kastele muottia välillä kuumalla vedellä, jotta se ei tarttuisi taikinaan. Paista 130 asteessa 20 minuuttia. 




……………………


Kookosmakroonit
Resepti kookos makroonit (60 kpl):

4 munaa
300 g sokeria
4 hyppysellistä Bourbon-vaniljaa
600 g kookoshiutaleita
100 g maitosuklaata

Valmistus:

Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi, lisää kookoshiutaleet. Muodosta kostein käsin massasta pieniä kukkuloita. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Sulata suklaa vesihauteessa ja lisää suklaa makronien päälle.




………………………………………………………………………………


Saksalaiset piparkakut – Lebkuchen

Piparkakut tunnettiin jo keskiajalla, niihin laitettiin kaikki eksoottiset mausteet samalla kertaa. Perinteiset mausteet ja ainekset ovat neilikka, anis, kardemumma, korianteri, inkivääri ja kaneli, hunaja, mantelit ja pähkinät.

5 munaa
375 g sokeria
2 tl kanelia
100 g sokeroitua sitruunankuorta
100 g orangaattia
1 hyppysellinen suolaa
3 / 4 tl jauhettua mausteneilikkaa
1 hyppysellinen kardemummaa
200 g jauhettuja manteleita
400 g jauhettuja hasselpähkinöitä

Valmistus:

Sekoita sähkövatkaimella kaikki ainekset. Laita taikinaa pellille, mielellään vohvelin päälle, ja paista 160 asteessa noin 25 minuuttia. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti