lauantai 10. tammikuuta 2015

Eläkettä ja sosiaaliturvaa


Harmaasta tukastani huolimatta en ole eläiässä. Kun kuitenkin eläkeikä alkaa lähestyä, alkaa myös miettiä lähemmin omaa eläkettä. Sen jälkeen, kun olen jättänyt hakemuksen Kelalle, tulee kestämään  pari vuotta, ennen kuin siitä tulee mitään tietoa siksi, että isoin osa eläkkeestäni tulee Saksasta. Ajokorttihakemukseni on ollut käsiteltävänä vasta puolitoista vuotta… Ei, en välitä suomalaisesta ajokortista, sillä saksalainen korttini ei vanhene…

En nuorena miettinyt eläkettä minkään vertaa. Maksoin eläkekassaan kuten kaikki muutkin. Eläkettä Saksassa kuitenkin alkaa kertyä vasta kuudentena maksuvuonna. Lisäksi tulen saamaan eläkettä siitä, että olen äiti. Valitettavan myöhään lapset tosin syntyivät;  lakia on muutettu vasta sitä mukaa, kuin mitä naiset ovat saaneet olla päättävässä poliittisessa asemassa. Kahdeksan vuoden työrupeama ja kolme lasta oikeuttavat minut siis noin 250 euron kuukausieläkkeeseen. Koska en asunut Suomessa, en saa kansaneläkettä Suomesta. Mutta onneksi ex-mieheni oli valtion virkamies: eron jälkeen hän joutui jakamaan eläkkeensä minun kanssani niiltä vuosilta, joiden aikana olimme naimisissa. Ja onneksi valtion leivissä – sillä jos hän olisi ollut yrittäjä, eläkettä ei olisi ollut, eläkevakuutus kun ei ole yrittäjälle pakollinen. Tunsin lukuisia PK-yrittäjiä, joilla ei ollut ei sairaus- eikä eläkevakuutusta.

Suomen vuodet ovat toki kartuttaneet eläkettä. Eläke on Suomessa veronalaista tuloa. Kysyn: miksi? Sehän on jo kerran verotettua rahaa. On se sitä Saksassakin, mutta verotus on porrastettua riippuen siitä, milloin on jäänyt eläkkeelle ja onko aviopuoliso vai ei, ja onko muuta tuloa. Verovapaa osuus yksineläjälle on € 8.354 (2014).

Eläkeasioita olemme hiljan pohtineet myös politiikan piirissä. Suomessa eläkkeitä ei ole sidottu 100 % indeksiin. Eihän valtio eläkettä maksa, vaan eläkevakuutukset (paitsi tietenkin julkisen palvelun eläkkeet) eli eivät rahat ole pois valtiolta, vaan valtio saisi lisätuloja. Samoin en ymmärrä, miksi ei eläkevakuutusten johtajien kuten ei muidenkaan isokenkäisten eläkkeissä ole ylärajaa. Mitä tasa-arvoa ja demokratiaa se on? Siksikö ei, että muuten päättäjät menettäisivät? Saksassa eläkekatto vanhoissa osavaltioissa on € 5800, uusissa € 4900.

Saksan eläkejärjestelmästä löytyy lyhyt selvitys täältä: http://www.etk.fi/fi/service/saksa/577/saksa


Selvitys Saksan sosiaaliturvasta suomen kielellä löytyy Euroopan komission tiedostoista: http://ec.europa.eu/employment_social/empl_portal/SSRinEU/Your%20social%20security%20rights%20in%20Germany_fi.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti