sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Martti Luther - superstar


Martti Lutheria (1483–1546) muistetaan uskonpuhdistuksen juhlavuonna 2017. Hän on kuitenkin kiistelty henkilö. 

 

Lutheria esittävä leluhahmo (© Playmobil) on myyntimenestys. Toisessa kädessä raamattu, toisessa sulkakynä. Saksassa myös muut Luther-tuotteet myyvät hyvin.

Luther julkaisi kuuluisat teesinsä Wittenbergin kaupunginkirkolla vuonna 1517. Siitä on siis kulunut 500 vuotta. Saksassa on tulossa suuria juhlallisuuksia ja näyttelyitä vuosipäivän kunniaksi.  Ensimmäinen suuri tapahtuma jo tänä vuonna, 31. lokakuuta.


 
 
 

 Wittenbergin kirkko remontissa tammikuussa 2014.


Vaan oliko Luther sellainen henkilö, jota pitäisi juhlia? No, hän vastusti katolisen kirkon anekauppaa. Ei syntejä voi maksaa rahalla, Luther argumentoi. Mutta kirkko jakaantui kahtia ja seurasi suuria hyvin verisiä sotia. Lisäksi Luther hyökkäsi juutalaisia ja muslimeja vastaan. Hän kehotti tuhoamaan synagogat. Hän myös kehotti ruhtinaita käyttämään väkivaltaa niskoittelevia maanviljelijöitä vastaan.

Nykykirkko ei aina ole ylpeä Lutheristaan. Toisaalta hän oli aikansa vanki ja käsitti vapauden vain uskon kautta. Toisaalta häntä silti pidetään nykyisten perusoikeuksien, vapauden ja demokratian isänä.

Luterilaisia on maailmassa suhteellisen vähän ja ehkä siksi vain Skandinaviassa ajatellaan, että luterilaisuus on suuri uskonto. Kristittyjä maailmassa on noin 2,2 miljardia, heistä luterilaisia noin 74 miljoonaa. Ortodokseja on maailmassa noin 300 miljoonaa. Miksi juuri Suomi on etupäässä luterilainen maa? Ei ollut Ruotsi-Suomea, oli vain Ruotsi. Ruotsin kuningas oli ihastunut Lutherin ajatuksiin ja määräsi katolisen valtionsa luterilaiseksi. Aina vuoteen 1923, jolloin laki uskonnonvapaudesta tuli voimaan, suomalaisten oli käytävä joka sunnuntai kirkossa, eikä saanut kuulua muuhun uskontoon...


Tämä teksti sisältää asiatietoa tekstistä Ei kommentteja:

Lähetä kommentti