sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

Raja, joka palasi
Ensimmäistä kertaa vuoden 1945 jälkeen silta Laufenburgissa Sveitsin ja Saksan rajalla on suljettu. Yksi kaupunki kahdessa valtiossa. Haaparanta-Tornio-tilanne.

Laufenburgin silta on kuin kuumemittari. Jos alueella menee hyvin, silta on auki. Jos ei, se on kiinni. Ensimmäinen silta rakennettiin vasta 1207. Vuonna 1911 rakennettu nykyinen Maillart-silta teki kaupungista nykyaikaisen.

1840 tulva vei sillan. 30-vuotisessa sodassa se tuhottiin, 1796 poltettiin. 1801 kaupunki jaettiin kahteen osaan, kahteen valtioon. Vasta Sveitsin liityttyä Schengen-sopimukseen 2008 raja sillalla  avattiin. 


 1663
 
 1810

Nyt sen sulki Korona-virus. 


 
Käytännössä molemmin puolin rajaa asuvat ja asioivat käyvät jatkuvasti toisella puolella kaupunkia. Nyt jokapäiväiset asiat ovat heille perin hankalia tai mahdottomia hoitaa.

Laufenburgista minäkin sähköni ostin.
http://pipa01.blogspot.com/2014/05/vesivoimaa-laufenburg.html

Itse Saksan puolella Sveitsin rajalla pitkään asuneena tiedän hyvin, mitä raja tarkoittaa. Tai mitä se kenellekin tarkoittaa. Minulla oli kyllä oikeus rajalla asuvana mennä rajan yli mistä haluan, myös omalla autolla, mutta sitä oikeutta minulla ei enää ollutkaan, kun yritin lähintä reittiä Sveitsiin isäni autolla…


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti