lauantai 22. maaliskuuta 2014

Saksalaisia keksintöjä. Olut - määritelmäasia


Härän sappi ja käärmejuuri olivat joitakin aineita, joiden avulla keskiajalla valmistettiin olutta. Vuonna 1516 veljekset Wilhelm IV ja Ludwig X säätivät ”puhtauden lain”. Siitä lähtien oluen valmistukseen saatiin käyttää vain ohraa (ja siitä tehtyä mallasta), humalaa ja vettä – sehän oli sillä tavalla ”terveellinen” juoma!

 

Ja sitten valmistamaan. En osaa päättää onko helppoa vai vaikeaa. Sen kuitenkin tiedän, että olut on Saksassa laadukasta - ja halpaa. Etelässä juodaan etupäässä viiniä, pohjoisemmassa olutta - mutta absoluuttinen totuus tämä ei ole - myös etelässä saa laatuolutta. Kuuluisia olutmerkkejä on monia, yksi kuuluisimpia on Andechsin luostarin olut Baijerissa. Ja kukapa ei Kölnissä kölschiä olisi juonut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti