lauantai 25. helmikuuta 2017

Historiaa ja huipputekniikkaa. JenaJena oli minulle uusi tuttavuus, sillä vasta viime syksynä kuoromatkalla sain siihen tutustua. Hyvin perusteellinen kaupunkiopastus ja Thüringenissä kasvaneiden kuorokaverien erinomainen opastus antoivat paljon. Hotellimme nimi oli Akademiehotel (Am Stadion 1) urheilukentän vieressä, keskustan ulkopuolella, mutta raitiovaunullahan on kaupungissa helppo liikkua.


  
Jena on yliopistokaupunki Saale-joen varrella Thüringenin osavaltiossa, Weimarin lähellä. Tunnetuksi se on tullut Carl Zeissin tehtaista ja Schottin lasista. Asukkaita on noin 105.000 ja opiskelijoita noin 18.000.

Jena sijaitsee kuvankauniissa ympäristössä. Johan Wolfgang von Goethe, joka vietti suuren osan elämästään Jenassa, kuvaili seutua näin: ”Katsokaa ympärillenne! Miten seutu miellyttää teitä? Tämä on kauneinta seutua, mitä tunnen.” 


 


 
Mutta ennen Goetheä Jenassa vaikutti Martti Luther. Tietenkin myös Jenassa juhlitaan reformaation 500 vuotta monin tavoin. Kaupunginkirkossa St.Michaelissa Luther saarnasi, historiallisessa mustan karhun majatalossa (Gasthof Schwarzer Bär) hän tapasi opiskelijoitaan, salanimellä Jörg Junker, sillä hänethän oli paavi asettanut kirkonkiroukseen. Lutherin oppien mukaan perustettiin Jenaan yliopisto vuonna 1548/58. Pronssisen hautalaatan valmisti Weimarissa vaikuttanut Lucas Cranach vanhempi ja lahjoitti sen vuonna 1571 yliopistolle. Uskonpuhdistuksen varsinainen tapahtumapaikka on karmeliittiluostari aivan kaupungin keskustassa. Luostari maallistettiin tietenkin uskonpuhdistuksen takia, ja ruhtinas Johan Friedrich perusti kirjapainon, jossa painettiin Lutherin raamattua. Teologit pitävät Jenaa tärkeämpänä paikkana uskonpuhdistuksen kannalta kuin Wittenbergiä. Luostarissa voi vierailla ja siellä on museo, joka kertoo Jenan ja luostarin historiasta. 

 Katukiviä 500 vuoden takaa... 
  


 

  

 
Jenan Zeiss-planetaario: Tottahan sielläkin kävimme. Se on maailman vanhin, jossa kuvaa näytetään koko kupolin alueella, nykyisin kaikkein nykyaikaisimmin välinein – onhan Zeiss kaupungin valttikortti. Planetaario avattiin 1926. Esitys oli PINK FLOYD RELOADED  - no, makuasia, paljon ei voi valita, jos on kaupungissa vain kaksi yötä. Monenlaista ohjelmaa on ympäri vuoden.


 
Schiller-kirkko (Schillerkirche) on Friedrich Schillerin ja Charlotte von Lengefeldin vihkikirkko (1790). Kirkko mainitaan aikakirjoissa 1307 Neitsyt Marian kirkkona. Nykyinen goottilainen kirkko rakennettiin 1500-1600-lukujen vaihteessa entisen pienemmän kirkon paikalle. 

 
Yliopiston rakennuksiin (1558) kuuluu Collegium Jenense, yliopiston ensimmäinen rakennus, historiallinen päärakennus sekä Ernst-Abbe-aukiolla sijaitsevat yliopistokampusrakennukset. Kampus on Zeiss-yhtiön entinen tehdasalue, joka muutettiin nykyiseen tarkoitukseensa 1990-luvulla. Siellä sijaitsevat paitsi ruokala myös monet yliopiston laitokset. Aukiolla on amerikkalaisen taiteilijan Frank Stellan veistoksia vuodelta 1995.  
Historiallinen raatihuone (1400-luvulta) on yksi Saksan vanhimpia. Monesti sitä on uudistettu ja modernisoitu ja aikanaan katukerroksessa oli eri käsityöläisten puoteja. Tornissa astronominen kello 1400-luvulta ja kellon soittopelit. Kannattaa odottaa täysiä tunteja, niin siellä Jenan Hans yrittää haukata kultaisesta pallosta, jota enkeli pitelee varren päässä. Pallo on Thüringenin perinneruoka perunapallo. Legenda kertoo, että Jena tuhoutuu, jos Hans saa pallosta haukattua...
 

 
Johann Friedrich Draken tekemä Hanfried-patsas vuodelta 1858 torin keskellä esittää ruhtinas Johan Friedrich jalomielistä (Hanfried), jonka sanotaan perustaneen yliopiston. Koska valtakunnan yliopisto Wittenbergissä menetettiin Schmalkaldenin sotien seurauksena, oli perustettava uusi ”korkea koulu”. Yhä tänään se elää ja voi hyvin.  
Sylinterinmuotoinen torni syntyi DDR:n aikaisen Carl Zeiss Jena –kombinaatin tutkimuksen päärakennukseksi. Se oli yliopiston käytössä vuoteen 1999/2001, sitten se restauroitiin. Sieltä 128 metrin korkeudesta on kuulemma upeat näköalat ympäristöön. Siellä emme käyneet, sen sijaan kävimme nykyisen Zeissin tuotantorakennuksessa, joka on korkea tornitalo sekin ja sieltä upeat maisemat. Pyöreä torni sinänsä on hyvä esimerkki arkkitehtuurista, joka ei sovi ympäristöönsä sitten mitenkään... mutta kun näyttää piti.

 
Kaupungin muuri, Johanneksen portti ja jauhotorni näyttävät oikeilta keskiaikaisilta helmiltä. Muuri oli tietenkin rakennettu kaupungin suojaksi vihollisia vastaan. 

  
  
Saimme myös tutustua mielenkiintoiseen Zeissin vierailukeskukseen. Zeissin pääpaikka siirrettiin Saksan jakamisen jälkeen länteen, Oberkocheniin, mutta nykyisin Jenassa tehdään taas historiaa. Baden-Württembergin entinen pääministeri joutui lähtemään virastaan minun mielestäni varsin harmittoman lahjuksen takia (hän vietti lomaa yksityisen firman kustannuksella), mutta halusi osoittaa olevansa pätevä, siirtyi Jenaan Zeissin johtajaksi ja vei yrityksen uuteen maailmanlaajuiseen menestykseen. Vierailukeskuksessa voi nähdä uskomattoman kehityksen koko historian. Siellä on optiikkaa, mikroskooppeja, silmälaseja, opitisia mittalaitteita ja tietenkin tietotekniikkaa. Carl Zeissilla on toimintaa monessa maassa, ja sillä on edustaja yli sadassa maassa. Henkilökuntaa noin 11 500. Yrityksen perusti saksalainen hienomekaanikko ja optiikkasuunnittelija Carl Zeiss (1816–1888) Jenaan vuonna 1846.
 
 
 
 
  
     
 
 

 
Konserttimme ei sitten ollutkaan Jenassa, vaan läheisessä pienemmässä kaupungissa Alt-Lobedassa.
 
 
 


Kuoromatka löytyy Helsingin saksalaisen seurakunnan kuukausikirjeestä: http://www.deutschegemeinde.fi/delgif/wp-content/uploads/DEiF2016-11_Gemeindebrief.pdf

Yhteisiä illanviettoja ei varmaan sovi unohtaa... :-)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti