sunnuntai 14. tammikuuta 2024

Äärioikeistolaisten salainen kokous Saksassa marraskuussa 2023

 

Kuva: Correctiv

 

Äärioikeistolaisten kokous: "Se voisi olla vaikka Netflix-sarja. Mutta se on totta"

Huvila Potsdamissa, julmia karkotusfantasioita: äärioikeistolaisten salainen kokous muistuttaa natsiaikaa, sanoo historioitsija Markus Roth. Vain sattumaa?
Markus Roth on Fritz Bauer -instituutin tutkijatohtori ja tutkii kansallissosialismin ja holokaustin historiaa.

Potsdamissa, lähellä Wannseen konferenssin huvilaa, jossa kansallissosialistit suunnittelivat juutalaisten kansanmurhaa 80 vuotta sitten, AfD:n poliitikot, uusnatsit ja varakkaat yrittäjät tapasivat marraskuussa. He keskustelivat salassa miljoonien ihmisten karkottamisesta Saksasta. Muistutus Saksan historian synkimmästä luvusta, sanovat useat poliitikot.

AfD - Alternativ für Deutschland - on Saksan populistipuolue, kuten meillä Perussuomalaiset.  

Miksi näitä kahta tapahtumaa voi verrata keskenään? Ensinnäkin, molemmissa pieni ryhmä ihmisiä kokoontuu salaiseen kokoukseen päättääkseen miljoonien ihmisten kohtalosta, ihan kuin sellainen olisi jokapäiväinen asia. Siten oli myös tammikuussa 1942, kun parikymmentä ihmistä tapasivat päättääkseen noin yhdentoista miljoonan juutalaisen kohtalosta. Ja toisaalta samanlaista on rasistinen käsitys kansalaisuudesta ja täydellinen ihmisvihamielisyys, joka oli tuolloin vallalla ja joka on tämän uuden kokouksen perusajatus.

Eroa kuitenkin on se, että tuolloin kyseessä oli valtion ja puolueen päättäjät. Heillä oli valta toteuttaa suunnitelmansa saman tien. Nyt paikalla oli puolue, jolla on lähes kaikissa osavaltioiden parlamenteissa ja joilla on paljon kannattajia, mutta ennen muuta mukana on myös äärioikeistolaisia, uusnatseja ja hulluja, jotka elättelevät ihmisvastaisia fantasioitaan. Ja he vetoavat etupäässä natsiajan etniseen kansalaisuuskäsitteeseen. Formularbeginn

Martin Sellner, Saksassa äärioikeistolaisena tunnetun identiteetti-liikkkeen johtaja, oli kuuleman mukaan puhunut kokouksessa ”pääasiallisesta suunnitelmasta” kolmen ihmisryhmän suhteen, jotta ”ulkomaalaisten maahan asuttaminen saataisiin peruutettua”: turvapaikanhakijat, ulkomaalaiset, joilla on pysyvä oleskelulupa ja Saksan kansalaiset, jotka hänen mielestään eivät kuulu Saksaan.  Näin kertovat Correctiv-ryhmän tutkijajournalistit, jotka löysivät tiedon kokouksesta.

Tämä tarkoittaa, että kansalaisia voivat olla vain ne, jotka ovat ”puhtaita” saksalaisia, joilla siis on saksalaiset esivanhemmat. Vuodesta 1935 natsit Nürnbergin rotulait kielsivät kansalaisuuden juutalaisilta ja romaneilta. Tämä sama erottelu oli tosin voimassa pitkään myös Länsi-Saksassa, tosin ilman juutalais- ja romanivastaista suunnittelua. Tämän uuden kokouksen osanottajat ovat siis samassa linjassa aiemman kokouksen kanssa siinä, mikä koskee maahanmuuttajien massiivista siirtämistä pois maasta. He puhuvat myös Saksan kansalaisista, jotka heidän mielestään ” eivät kuulu Saksaan” ja jotka myös pitäisi saada pois maasta. Eli ottaa heiltä Saksan kansalaisuus pois. Natsiaikana se tarkoitti päättämistä miljoonien ihmisten tappamisesta.

Correctivin mukaan Sellner puhui myös Pohjois-Afrikkaan perustettavan "mallivaltion" puolesta, johon voitaisiin sijoittaa jopa kaksi miljoonaa karkotettua. Myös tällainen asia oli esillä natsikokouksen aikaan. Puhuttiin nk. ”Madagaskar”-suunnitelmasta: ajateltiin, että kaikki juutalaiset voitaisiin karkottaa Saksan vallan alaisuudesta Euroopassa Afrikan kaakkoisrannikolla sijaitsevalle Madagaskarin saarelle ja jättää selviytymään omillaan. Tämä oli erheellinen harhaluulo, joka levisi hetken aikaa vuonna 1940 sen jälkeen, kun Ranska oli lyöty.

Potsdamin pyöreän pöydän keskustelussa puhuttiin myös "räätälöidyistä laeista" ja "paluumuutosta", joka olisi joukkokarkotuksen uusi nimi.

Tällaiset sanat ovat kiertoilmaisuja - naamiointitermejä, joita äärioikeistolaiset uusnatsit käyttävät vetoamalla laajoihin yhteiskuntaryhmiin. He yrittävät rakentaa kielellistä siltaa. Tämä on myös vanha menetelmä, jota natsit käyttivät ennen valtaantuloaan ja myös Kolmannessa valtakunnassa, Wannseen konferenssissa ja muissa yhteyksissä. Silloin "erityiskohtelu" tarkoitti yksinkertaisesti murhaa. Ja "lopullinen ratkaisu" tarkoitti holokaustia.

Nykyinen maahanmuuttokeskustelu osoittaa saman. Jotkut puhuvat jo "kotiuttamisesta" karkottamisen sijaan. On suuri vaara, että tällainen terminologia muuttaa myös ihmisten arvostelukykyä. Tiedotusvälineissä tai sosiaalisessa mediassa tällaiset sanat otetaan joskus käyttöön ilman harkintaa, imeytyvät keskusteluun ja normalisoituvat.

Peruslain vastaisen Saksan kansalaisten karkotussuunnitelman lisäksi AfD:n Sachsen-Anhaltin osavaltion parlamenttiryhmän johtajan Ulrich Siegmundin kerrotaan puhuneen Potsdamissa myös tarpeesta muuttaa katukuvaa ja painostaa ulkomaisia ravintoloita, toisin sanoen ”savustaa” ulkomaalaiset pois maasta.

 

Lähde: https://www.zeit.de/wissen/geschichte/2024-01/rechtsextremes-treffen-afd-historische-vorbilder/komplettansicht

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti