lauantai 9. tammikuuta 2010

Kun maas' on hanki ja järvet jäässä

Bodenjärvi Keski-Euroopassa, Sveitsin, Saksan ja Itävallan keskellä, on 70 km pitkä, 15 km leveä ja 250 m syvä järvi.

Historiankirjoituksen mukaan järvi on jäätynyt kokonaan noin 70 vuoden välein. Historiaa on muistiin merkitty aina varhaiskeskiajasta alkaen. Tapahtumaa kutsutaan nimellä "Seegefrörne". Silloin järjestetään suuri kulkue järven yli Münsterlingenisä Sveitsistä Hagnauhun Saksaan - tai päinvastoin, missä pyhän Johanneksen patsas sattuukin olemaan. Nyt se on Münsterlingenin barokkikirkossa.



Viimeksi järvi jäätyi vuonna 1963. Sitä edellisen kerran 1929. Tänä vuonna on kyllä pakkasta, mutta pakkanen tuli liian myöhään, joten asiantuntijat ovat sitä mieltä, että tänäkään vuonna järvi ei jäädy kokonaan.

Luistelijoita on kyllä mediatietojen mukaan järvellä tuhansia, ja täällä viime talven asunut poikani viestittää että lunta on sielläkin, ja rutkasti pakkasta.



Vuonna 1573 aikoo elsassilainen postinkantaja Andreas Egglisperger hevosellaan ratsastaa helpointa tietä Überlingenistä järven yli. Tästä tapahtumasta kirjoitti saksalainen kuuluisa runoilija Gustav Schwab (1792-1850) runon "Der Reiter und der Bodensee". Runossa ratsastaja kuulee helposta tiestä talvella järven yli. Vaan hänen rohkeutensa ei riitä ja hän kuolee sydänkohtaukseen...

Nykyinen hauskalla tavalla tapahtumia kuvaava kuvanveistäjä Peter Lenk teki Überlingenin kaupungille ratsastajasta veistoksen. Peter Lenkistä kerron joskus enemmän, sillä hänessä on "sitä jotain", kun hän tapahtumista veistoksia veistelee. No, pronssiahan ne ovat, ja valtavan isoja :-)



Lenk on varsin värikäs persoona ja sain tutustua häneen yhden taidenäyttelyn avajaisissa 1600-luvulta olevassa Langenrainin linnassa, joka on nykyisin Konstanzin teknisen korkeakoulun koulutuskeskus. Siellä linnan isossa kellarisalissa vietin minäkin viisikymppiseni. Varsinkin Lenkin tekemä Konstanzin portto ansaitsee oman kertomuksensa...

Helmikuun lopulla (26.-28.2.10) näkyvät oldtimerien ystävät järjestävän järven jäällä Konstanzissa ralliajot. Näkyvät myös karnevaaliryhmät (Narrenvereine) ottaneen järven jäätymisen ohjelmistoonsa. Saksan median mukaan sen sijaan - toisin kuin Suomen median - ei pakkanen eikä lumentulo eikä järven jäätyminen näytä olevan uutisen arvoisia asioita. Eli ei mitään erikoista... Joka talvihan on sellainen. Ja kun lunta tulee, sitä tulee heti montakymmentä senttiä. En minäkään muista mustaa joulua Saksassakaan viettäneeni. Ja sielläkin on näitä pitkälle hyppääviä, sellaisia kuten vaikkapa Weißflog. -Sopivan hauska nimi muuten, suomeksi "Valkoinen lensi".



Jos siis haluaa välttämättä Saksassa luistella talvella järven jäällä, vuonna minä hyvänsä, niin käyhän se toki: pieniä järviä on niitäkin. Meidän lähellä oli esimerkiksi sisämaassa Mindelsee, ja koska ei ole yleisessä tiedossa, että Saksassa on paljon pieniä järviä, siellä ei ole ikinä mitään turismivyöryjä. Bodenjärven matalat rannat jäätyvät tosin joka vuosi, joten minunkin lapseni - kuten kunnon suomalaisten tuleekin ;-) - ovat oppineet luistelemaan.

 (1997)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti