perjantai 29. tammikuuta 2010

Ruokatottumuksia. Maito

Muiden maiden kansalaiset ihmettelevät suomalaisten huomattavan suurta maitoallergioiden määrää. Aikoinaan perehdyin asiaan ja totesin, että laktoosi-intoleranssia on eri maissa täysin yhtä paljon kuin Suomessakin, joskin eri puolilla eri maissa epätasaisesti jakaantuneena. En kuitenkaan ole koskaan kuullut yhdenkään saksalaisen enkä minkään muunkaan maailman valtion kansalaisen valittavan maitoallergiaa.Itse oletin, että suomalainen maitoallergia johtuu kahdesta tekijästä. Ensinnäkin, missään muualla maailmassa ei juoda maitoa ruokajuomana. Maitohan on tarkoitettu vasikoille, ja mikä hyvänsä liikaa nautittu ei-luonnonmukainen ja siis ihmisen elimistölle sopimaton elintarvike aiheuttaa sairautta, vaikka ihmiselle ruuaksi kelpaakin melkein mikä hyvänsä.

Toisekseen oletin, että nimenomaan Suomessa maidossa täytyy olla jotain, joka on toisin kuin muissa maissa.

Suomeen muuttoni jälkeen vatsani oli jatkuvasti kipeä. Kävin sitä lääkärillä valittamassa. Lääkäri oli asiallinen ja ystävällinen ja kertoi, että hänellä on kaksi muutakin Keski-Euroopasta Suomeen muuttanutta potilasta, joilla on sama ongelma. Hän oletti, että ongelma johtuu siitä, että Suomessa ei ole ruokaa, joka ei sisältäisi maitoa, ja lisäksi maito pilkotaan Suomessa eri tavalla kuin missään muussa maassa. Myöhemmin syksyllä sain sitten siihen vahvistuksen, tieteellisen tutkimuksen tuloksen, joka oli syntynyt vahingossa ja nuoren koululaisen toimesta, ja kirjoitin tutkimuksesta saksankieliseen nettilehteenkin.
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/terveys-ja-tiede/aiheuttaako-suomalainen-maito-laktoosi-intoleranssia

Ongelma ei nimittäin ole vain minun. Syykin maidon erilaiseen pilkkomiseen on selvä: monopoli ei saa tuloja, jos ei pysty myymään erikoistuotteitaan. Erilaisia laktoosittomia tuotteitahan on marketin hyllyt vääränään.

Ja on "suomalaista" maitoa... Joulun alla Iskelmäradion aamun uutinen kertoi, sanatarkasti, että suomalaiset kananmunat on tuotettu Suomessa! ;-)

Olen sitten muuten varsin hyvin tietoinen, että maitoallergia ja laktoosi-intoleranssi ovat kaksi eri asiaa. Joka kerran kun asiasta mainitsen, saan kuulla että en tiedä asiasta mitään. Ja sanottakoon sekin, että en vähättele sairautta. Kysyn vain, eikö kokonaisen kansakunnan olisi aika tehdä asialle jotain, lakata olemasta hymistelevä lammaslauma ja ryhtyä protestiin?

Suomeen muuttoni jälkeen totesin myös, että jokaisen lapinkullan jälkeen vatsani tuli kipeäksi. Kävi ilmi, että on olemassa vain yksi ainoa suomalainen panimo, joka ei käytä lisäaineita.

Juttuhan menee asiaan syveten vieläkin hullummaksi.

En totisesti ole minkään lajin kokki, enkä kokiksi edes kummemmin halua. Minusta ei martaksi olisi. Kahdenkymmenenviiden vuoden jokapäiväinen ruuanlaitto perheelle tosin opettaa kyllä tekemään vaikka mitä, sillä Saksassahan ei ollut kouluruokailua, ei valmista einesruokaa marketeissa, ja työpaikkaruokailukin harvinainen; satojen arvovaltaisten vieraiden kestittäminen mitä erilaisimmissa tilanteissa opettaa myös sekin jotain. Itse on kaikki alusta alkaen väännettävä. Olin siellä Saksassa pitkään edustaja-aviovaimo. Olen ikionnellinen, että olen päässyt ruuanlaitosta eroon. En sienestä, en marjasta. Siltikin osaan nauttia maukkaasta ruuasta.

Syön mikä minusta on hyvää. En välitä onko ruoka rasvaista vai ei. Taas isän oppia noudattaen: kohtuus kaikessa. Läski se vasta hyvää onkin! Siksi kai olenkin lihava, heh... (siis olen normaalipainoinen ja täysin terve.) Saan kuulla jatkuvasti, että minun ei pitäisi syödä sitä eikä tätä... eikä voita lainkaan. Ja saan kuulla, mitä kaikkia ruuan lisäaineita taas pitäisi syödä. Ja kuitenkin tiedän, että ilman rasvaa eivät vitamiinit imeydy. Tiedän myös, että samoin kuin minkä hyvänsä ruoka-aineen liiallinen syöminen tekee sairaaksi, niin se koskee maitoa, margariinia, mitä hyvänsä.

Paracelsus keskiajan lopulla totesi: "Kaikki aineet ovat myrkyllisiä ja mikään ei ole myrkkyä. Määrä tekee myrkyn."

Mielenkiintoinen oli sen Pohjois-Karjalan rasvattoman, nk. Välimeren dieetin toimeenpanon tulos. Sydänkuolleisuushan väheni huomattavasti Pohjois-Karjalassa. Se on tosiasia, fakta, ja oikein hyvä niin. Samanlainen tosiasia on kuitenkin toinen fakta, josta on vaiettu kokonaan: että koko muukin väestön, eli sekä kontrolliryhmän että koko muun väestön sydänkuolleisuus väheni samanaikaisesti samassa suhteessa. Vielä hullummin on asia, kun kesän 2007 saksalaistutkimuksen mukaan koko Euroopan väestöstä juuri Välimeren väestö syö erittäin epäterveellisesti ja sieltä löytyvät Euroopan lihavimmat ihmiset...!

Viimeisin elintarviketeollisuuden mediaviesti kertoo, että suomalaiset ovat hissukseen siirtymässä takaisin rasvaisiin tuotteisiin. Syy on selvä: rasvaton ei maistu.

Muitakin tällaisia kummallisuuksia on olemassa. Minulla todettiin Frankfurtissa allergia kukkiville puille ja tyttärelle punkeille. Sitten muutimme Bodenjärvelle, jossa näitä kukkivia puita oli runsaammin ja vieläpä useita ihan omassa pihassa. Allergiaa ei minulla sen jälkeen ole ilmennyt. Ei myöskään tyttärellä...

Kaikki muut aina tietävät parhaiten, mikä minulle sopii. Vaatii melkoista rämäpäisyyttä ottaa asioista selvää ihan itse ja pitää se mielipiteensä, joka poikkeaa yleisestä mielipiteestä, eikä kuitenkaan hurahtaa minkään lahkon tai verkostomarkkinoijan tai terveysapostolin matkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti