maanantai 1. helmikuuta 2010

Ruokalista
Kummitädilläni, kirjailija Annikki Bärmannilla on jo kouluajoista ollut Saksassa kirjekaveri ja ystävä. Yhteydenpitoa on kaiketi kestänyt jo pian 65 vuotta... perheet ovat ystävystyneet, aina seuraavaan ja sitä seuraavaan sukupolveen asti.

Tämä ystäväperhe oli käynyt myös minun luonani vierailulla, asuessani Saksassa. Ja lukemattomia kertoja Suomessa.

Tilata voi mitä tahansa - myös ruokalistan! ;-)

Tämän saksalaisen perheen isännän täyttäessä 80 vuotta Annikki päätti sisarensa kanssa lähteä juhliin, syntymäpäiville Schweinfurtiin. Olin mukana kuvioissa siksi, että olimme juhlijan tytärten kanssa järjestäneet omakustanteena juhlijan, Artur Höhlin kunniaksi, lahjaksi ja yllätykseksi hänen kirjoittamansa muistelmat sotavankeudesta Venäjältä. Lisäksi olimme valmistelleet ja näyttelimme ohjelmanumeroksi juhliin Annikin kirjoittaman humoristisen näytelmän päivänsankarin toilauksista ja edesottamuksista Suomessa.

Hain suomalaiset vieraat kentältä Hahnista, joka on tunnetusti maalla, eli ei isompia paikkakuntia missään. Ensimmäisen yön vietimme majatalossa, joita Saksassa on paljon ja edullisia. Olimme siis Rheinland-Pfalzissa, maaseudulla, kyläpahasessa. Löysimme mukavannäköisen ravintolan ja menimme syömään. Pyysin, totta kai, ruokalistan.

Yllätys oli melkoinen: ruokalista oli suomenkielinen!

Niin kas, olin "tilannut" suomalaisille vierailleni ruokalistan. Sananmukaisesti: suomalaisille - ruokalistan. Totta kai tarjoilija siis toi sellaisen.

Tarina on kuitenkin vähemmän proosallinen. Tarjoilija kertoi, että ravintolan lähistöllä on M-realin tehdas, ja sen johtaja on suomalainen. Koska tehtaanjohtaja tuo heille usein suomalaiset vieraansa illalliselle, niin he olivat päättäneet järjestää näille ruokalistan suomen kielellä.

Mallin ottamisen paikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti