tiistai 17. kesäkuuta 2014

Saksasta tulee monivärisempi


-   Maahanmuutto Saksaan lisääntyy,
 
maahanmuuttajat ovat yhä paremmin koulutettuja

 


    Saksako maahanmuuttomaa? Vielä muutama vuosi sitten etenkin konservatiiviset poliitikot väittivät kiivaasti vastaan. Mutta nyt Saksa on ohittanut jopa klassiset maahanmuuttomaat kuten Kanadan ja Australian. Viime vuonna Saksaan muutti 440.000 uutta tulijaa, ja Saksa on nyt kakkosena heti USA:n jälkeen. Samalla tulijoiden sosiaalinen asema on parantunut, kertoo uusi Berliini-instituutin tekemä tutkimus.
 
Saksalaiset suhtautuvat maahanmuuttajiin ”toisenlaisella avoimuudella” kuin aiemmin, instituutin johtaja Reiner Klingholz kertoo. Toisin kuin ensimmäiset vierastyöläiset Turkista, Italiasta tai entisestä Jugoslaviasta, saksalaiset eivät pidä maahanmuuttajia enää ”vieraina”, jotka joskus palaavat kotimaihinsa. Tosin on vieläkin joskus hankalaa hyväksyä ulkomailla hankittua koulutusta tai on vaikeaa löytää sopivaa jatkokoulutusta – taloudelliselta kannalta kuitenkin 21. vuosisadan maahanmuuttajat ovat maalle siunaus.

Useimmat näistä maahanmuuttajista – tutkimuksessa sanotaan – eivät ole pelkästään nuoria, mikä on tervehdyttävää täkäläiselle väestölle, vaan heillä on myös hyvä tai erittäin hyvä koulutus ja he täyttävät täten työmarkkinoiden aukot. Espanjalainen insinööri, kreikkalainen kokki, filippiiniläinen hoitaja: sisäministeriön puutelistalla on yli 50 ammattia, joihin erityisesti toivotaan työntekijöitä ulkomailta. Ja myös maista, jotka eivät kuulu EU:hun. Parhaiten kotiutuneita ovat tutkimuksen mukaan maahanmuuttajat sellaisista EU-maista kuten Ranska, Ruotsi ja Puola, joista monet kuuluvat Klingholzin mukaan ”Euroopan eliittiin” ja joilla on usein parempi koulutus kuin saksalaisilla kollegoillaan. Erityisen suurta edistystä on tapahtunut nuorten turkkilaisvanhempien lapsilla, joilla ylioppilastutkinnon suorittaneiden määrä on kaksinkertaistunut vain yhden sukupolven aikana.

Vaikka tutkimuksen perusvire onkin positiivinen, Klingholz muistaa myös ”entisen, huonon kotouttamispolitiikan” seuraukset. Yhä tänäänkin ovat ulkomaista alkuperää olevat ihmiset lähes kaksi kertaa useammin työttömiä kuin kantaväestö, ja etupäässä vanhemman ikäpolven kohdalla vanhoja virheitä ei voi enää korjata, mitä koulukseen tulee – eikä nuorten, ahkerien uussaksalaisten saa missään tapauksessa sallia lähteä pois noin vain. He nimittäin ovat paitsi korkeasti koulutettuja, myös liikkuvaisia. ”Heti kun olosuhteet lähtömaassa paranevat, he saattavat lähteä pois.”

Südkurier, Rudi Weiss, 4.6.2014

Kotouttaminen on työtä


Useimmat maahanmuuttajat asuvat Lounais-Saksassa. Matala työttömyys auttaa, mutta ei kaikessa.

Baden-Württembergissä asuu eniten maahanmuuttajataustaista väestöä. Yli 26%:lla on maahanmuuttajatausta, se tekee noin 2,9 miljoonaa ihmistä. Kun työttömyysluku on 3,9%, näkyy kotouttamisen tulos heti. Eivät pelkästään isot yritykset kuten Daimler ja Bosch tarvitse asiantuntijoita. Porschella on jopa mallihanke, joka mahdollistaa koulutuksen niille, joilla ei ole peruskoulutusta. Se tuo työhön myös paljon maahanmuuttajia.

Kotouttamisministeri Bilkay Öney (sos.dem) pitää Lounais-Saksan mahdollisuuksia parempina kuin muualla Saksassa. Tarkempi tilastojen tarkastelu näyttää kuitenkin että mys Baden-Württembergissä maahanmuuttajataustaisille on vaikeampaa sekä koulussa että koulutuksessa ja työmarkkinoilla. Monet kokevat arkipäivän syrjintää. Mitä suurempi sosiokulttuurinen etäisyys maiden välillä on, sitä suuremmat vaikeudet vastaanottavassa maassa, ministeri kertoo.

Tutkimuksista ilmenee lisäksi: Ne, jotka tuntevat jäävänsä yhteiskunnassa ulkopuolisiksi, kääntyvät vastaanottavaa yhteiskuntaa vastaan. ”Erottuminen on kotoutumisen vastakohta”, Öney sanoo. Bden-Württembergin osavaltion punavihreä hallitus päätti 2011 perustaa kotoutumisministerin. Aiemmin asiaa hoiti oikeusministeriö muiden tehtäviensä ohella. Ministeri Öneytä moitittiin aluksi siitä, että hän ajaa liikaa turkkilaisten asioita. Se johtuu siitä, että Berliini-instituutin tutkimus osoitti, että erityisesti turkkilaisten asioihin tulisi kiinnittää huomiota. He ovat myös Baden-Württembergissä suurin ulkomaalaisryhmä, ja myös siellä etupäässä miesten perässä maahan tulleet naiset jäävät ilman tutkintoja. Kritiikki on kuitenkin laimentunut. Baden-Württembergin ehdotus kaksoiskansalaisuudesta sai aikaan ulkomaalaisjärjestöjen kehumisen. Samoin ”ulkomaalaisten sopeutumistesti”, joka poistettiin vuonna 2006. Öneyn ministeriö antaa rahoitusta hankkeille, avaa osavaltion hallituksen kansainvälisyyden ovia maahanmuuttajille. ”Kaikki tiedämme, että kyseessä on pitkä prosessi. Mutta se kannattaa!” Öney sanoo.

Südkurier, Gabriele Renz, 4.6.2014



Missä maahanmuuttajat asuvat:
Maahanmuuttajataustaisten osuus väestöstä, prosenttia. Saksan keskiarvo 19,2%.
 


1 kommentti:

  1. Eikö kukaan koskaan ajattele, mitä tämä korkeakoulutettujen maahanmuuttajien tulva tekee lähtömaille? Esimerkiksi Balkanilta koulutettu väestö on lähtenyt sankoin joukoin Keski-Eurooppaan ja vaikkapa lääkäreistä on huutava pula sen takia. Sama juttu esim. Viron kohdalla, josta vuotaa korkeakoulutettua väkeä Suomeen. Köyhät maat korkeakouluttavat väestönsä ja rikkaat maat nauttivat köyhien maiden koulutuksen hedelmistä. Ja tämä on joidenkin mielestä yksinomaan positiivista? Minusta se on tragedia lähtömaille, jotka kärsivät tästä ilmiöstä suuresti.

    Tämä nykykapitalismin ilmiö pitäisi suitsia ja maahanmuuttoa pitäisi rajoittaa tiukemmin.

    VastaaPoista