tiistai 16. syyskuuta 2014

Saksan Riviera: Itämeren rantaa Meckenburg-Vorpommernissa

Suomessa on Kalajoki ja Yyteri. 
Saksassa on Itämeri ja Pohjanmeri. 

”Saksan Rievieralta” lyötyy uskomattoman kaunista luontoa ja monenlaisia kulttuurin helmiä. Hiekkarantoja, metsiä, peltoja ja niittyjä ja tervellistä meri-ilmaa, kauniisti entisöityjä historiallisia rakennuksia. Keskiaikainen Wismarin kaupunki kuuluu maailman kulttuuriperintöön. Bad Doberanin tuomiokirkko, Hansa-ajan rakennukset, kartanot puistoineen ja metsineen… Rannnikkoseutu oli aikoinaan vaikeasti lähestyttävää, tiheää metsää kasvavaa suoaluetta. 1300-luvulla perustettiin Doberanin luostari ja asutettiin Kühlungin ja Rostockin välinen ranta. Uskonpuhdistuksen jälkeen nämä alueet joutuivat valtakunnan omaisuudeksi. Siitä seurasi, että syntyi monia kartanoita ja niiden ympärille puistoja ja puutarhoja. Hansakaupungit Wismar ja Rostock kansainvälisine yhteyksineen toivat seudun asukkaille vaurautta, taidetta ja kulttuuria. 

Saksan ensimmäinen rannalle rakennettu kylpylä oli Heiligendamm, vuonna 1793. Siitä alkoi rantakylpylöiden rakentaminen. Kun Bad Doberanista rakennettiin rautatie Heiligendammiin vuonna 1886, ja vuonna 1910 Brunshaupteniin ja Arendseelle, lomailijoita tuli lisää, jotka puolestaan taravitsivat matkailupalveluja. 

Niinpä 1900-luvun alussa rakennettiin rantapromenadeja, lukemattomia hotelleja ja täysihoitoloita, konserttilavoja ja kylpylöitä. 


Hansakaupunki WismarVuonna 2002 Wismar liitettiin UNESCO:n maailmanperintöluetteloon.
Wismarin tori on Pohjois-Saksan suurimpia. Siellä sijaitsee renessanssityylinen suihkulähde, klassisistinen kaupungintalo sekä goottilainen kaupungintalo ”Alter Schwede”. Torin ympäristön kadut ovat täynnä keskiaikaisia ja klassisistisia päätykoristeltuja taloja. Kaupungista löytyy myös Karstadt-konsernin pääkonttori. 

Sota teki tuhojaan: kolmesta pääkirkosta oli sodan jälkeen jäljellä vain Nikolauksen kirkko.Bastorfin majakka sijaitsee 78 metriä merenpinnan yläpuolella ja on siten Saksan korkein majakka. 
Rantapromenadi seurailee valkeahiekkaista rantaa. Se on neljä kilometriä pitkä yhdistäen itäisen jahtisataman läntiseen kaupunkiin. Promenadin varrella on lukuisia ravintoloita, kahviloita ja rantakoreja sekä kauppojen runsaat valikoimat. Kaupoista saa myös ”Itämeren kultaa”, meripihkaa. 

 
Pieni pala Saksan historiaa on säilytetty jälkipolville. Kühlungsbornissa ja Börgerendessä on muutama DDR:n aikainen rajavartiotorni. Niiden tarkoitushan oli pidättää itäsaksalaisia karkaamasta Länsi-Saksaan. 
 
Saksan ensimmäinen merikylpylä kantaa myös nimeä „Meren valkoinen kaupunki“. Täällä kävivät aikoinaan kaikki Saksan historian tärkeimmät henkilöt, 1700-luvun lopulta alkaen.

Vuonna 1368 vihitty goottilainen tuomiokirkko on pohjoissaksalaisen tiiliarkkitehtuurin helmi. Sen keskiaikainen sisustus on lähes täysin säilynyt entisellään. 

 


Hansakaupunki Rostock on portti pohjoismaihin ja Baltian maihin. Yli miljoona matkustajaa kulkee vuosittain Rostockin kautta. Vuonns 1419 perustettu yliopisto ja kaupungin monipuolinen kulttuuriohjelma takaavat Rostockille Mecklenburgin kulttuurin ja talouden keskuksen aseman. 
Leveä hiekkaranta, majakka, „Teepott“ –ravintolarakennus ja hotelli Neptun näkyvät kauas. Vanhan kalastajakylän tunnelma on vielä käsin kosketeltavissa. Warnemündestä voi lähteä monenlaisille risteilyille - kesällä joka päivä.  

Mitä vielä? Kaikenlaista vesiurheilua, veneilyä, pyöräilyä, vaellusta, golfia, ratsastusta, retkiä… 
  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti