maanantai 15. syyskuuta 2014

Takaisin Suomeen? Ei kiitos

Siteeraan suoraan Turun yliopiston teettämää tutkimusta Takaisin Suomeen? Euroopan ulkosuomalaisten ja heidän lastensa ajatuksia Suomesta maahanmuuton kohteena, toim. Outi Tuomi-Nikula – Riina Haanpää – Tarja Laine., 2013.

Tässäpä miettimisen paikka suomalaisille päättäjille. Suomalaisia ja suomalaistaustaisia on maailmalla noin 1,3 miljoonaa, ja he eivät halua palata Suomeen. Jos kerran Suomi on maailman paras maa – niin kuin brändiryhmä tai nykyisin hallitus ja perussuomalaiset kilvan esittävät – niin miksi he eivät halua palata? Enpä voi muuta kuin allekirjoittaa - tuon kaiken kokeneena. 

 
”Erityisen ongelmallisina entisen kotimaan piirteinä nähdään sen juomakulttuuri, suomalaiseen mentaliteettiin kuuluva kateus, sosiaalisen elämän köyhyys, kommunikaation karheus, suomalaisen yhteiskunnan holhousmentaliteetti, nykyistä kotimaata ankarampi ilmasto, kalliit hinnat, suomalaisen yhteiskunnan nurja suhtautuminen muualla koulutuksen saaneiden työnsaantiin, yleinen suvaitsemattomuus ja tavallisten kansalaisten ulkomaalaisvastaisuus, jopa rasismi.”
 
Uudessa kotimaassa viihtymisen syitä ovat positiivinen ja lämmin ilmapiiri, ystävälliset ja kohteliaat ihmiset, kaunis luonto ja miellyttävä ilmasto, runsas kulttuuritarjonta, edulliset elinkustannukset, hyvät työmahdollisuudet ja elinympäristön kansainvälisyys. Nykyisen kotimaan ihmisten positiivinen elämänasenne, suvaitsevaisuus, ennakkoluulottomuus ja sosiaalisen elämän monimuotoisuus korostuvat monissa vastauksissa.”
 
”Positiivisiksi puoliksi suomalaisessa yhteiskunnassa koetaan järjestelmällisyys ja asioiden hyvä hoito, taloudellinen ja sosiaalinen tasavertaisuus, korruption puute, naisten itsenäinen asema, turvallisuus ja koulutuksen suuri merkitys. Niiden vastapainona koetaan Suomen olevan kylmä ja kova maa, jossa perhe ja ihmissuhteet jäävät urakehityksen jalkoihin, sosiaalinen kanssakäyminen on huonosti kehittynyttä ja alkoholin käyttö eurooppalaisittain katsoen käsittämätöntä.”

  
”Ulkosuomalaisilta tiedusteltiin maahanmuuttopolitiikkaan sekä työhön ja kielitaitoon liittyviä näkemyksiä, joiden kautta pohditaan erityisesti puolison ja perheen asemaa. Moni ulkosuomalainen ei välttämättä koe omaa paluutaan ongelmalliseksi, mutta puolison työllistyminen ja suomen kielen taitamattomuus saattaisivat muodostua ongelmiksi Suomeen muutettaessa. Osa pitää Suomen maahanmuuttokriittistä ilmapiiriä arveluttavana seikkana, joka ei lisää Suomen vetovoimaa.”
 
”Suomalaisessa mentaliteetissa ja käytöstavoissa huolta herättävät esimerkiksi Suomen lisääntyvä ulkomaalaisvastaisuus, suvaitsemattomuus, negatiivinen ilmapiiri, lähimmäisten välttely, puhumattomuus, yhteishengen puute ja liika alkoholin käyttö.”

”Ulkosuomalainen jäisi kaipaamaan nykyisestä kotimaastaan seuraavia asioita: nykyisen kotimaan ystäviä, naapureita ja ihmisten yleistä ystävällisyyttä, avoimuutta, kohteliaita tapoja ja positiivista elämänasennetta.” 

Talouskomissaari?


1 kommentti:

  1. juuri näin, ei tämä kotimaa enää oikein houkuttele. Jään ensi kesänä eläkkeelle ja olen tutustunut esim. Etelä-Saksan asuntomarkkinoihin, haaveenamme on muuttaa sinne eläkepäiviä viettämään. Pidän saksalaisesta elämäntyylistä, viimeiset 20 vuotta kesälomat vietetty siellä ja aina on viihdytty. Ainoa asia, joka mietityttää, ovat lapsenlapset, heitä tulee ikävä.

    VastaaPoista