lauantai 20. syyskuuta 2014

Oktoberfest 2014

Allaolevat kuvat ovat Oktoberfestin viralliselta sivulta. 

München on puolentoista miljoonan metropoli 12 miljoonan asukkaan Baijerissa. Vauras ja kallis kaupunki. Ihmiset hyvin seurallisia. 

Katujuhlia Saksassa on totisesti joka lähtöön.  Oktoberfest kuuluu syksyisten sadonkorjuujuhlien sarjaan, on vain paljon suurempi - maailman suurin.

Ensimmmäisen kerran Oktoberfest järjestettiin vuonna 1820 juhlaksi kansalle Bavarian kruununprinssin Ludwigin mentyä naimisiin Sachsen-Hildburghasenin prinsessa Theresian kanssa. Juhlapaikka sai nimekseen Theresienwiesen, Teresian niitty.Oktoberfestille vallitsee 31 hehtaarin alueen.



Juhla alkaa kaupungin pormestarin puheella ja oluttynnyrin avaamisiella sanoin "O'zapt is!" eli "Tappi on avattu. Ensimmäisen kulauksen saa Baijerin pääministeri. Sen jälkeen ammutaan patsaan juurelta kaksitoista laukausta. Kulkueen keulakuvana ratsastaa Münchenin symboli, Kindl, Münchenin lapsi. Häntä seuraa tuhansittain kansallispukuisia ryhmiä ja hevosten vetämiä koristeltuja vaunuja.






Oktoberfestillä käy vuosittain kuusi miljoonaa ihmistä, joista parikymmentä prosenttia ulkomaalaisia.
 

95 ravitsemusliikettä, 14 suurta teltaa, 21 pientä, 107.000 istumapaikkaa, 8000 vakituista työntekijää, 4000 tilapäistä...






Olutlasin nimii on "Maß" eli "mitta" ja siihen mahtuu litra. Olutta juodaan oktoberfestin aikana seitsemän miljoonaa litraa. Tänä vuonna oluen hinnaksi on sovittu 9,70 - 1,10 euroa per litra. Kokeneelta baarimikolta sen täyttämiseen menee puolitoista sekuntia...




Joka vuosi tehdään uudet kolpakot. Tänä vuonna se on tämän näköinen. Maksaa viisitoista euroa. 



Paljon olutta, paljon palautetta. 



Herkullisia ovat paistetut kanat. Kana poikineen, oktoberfestin aikana puoli miljoonnaa. 



 Entäpä saksalaiset suolarinkelit!



Matkamuistoksi piparkakkusydän. Tai hauska hattu. 






Miten väki pukeutuu? Ainakin puolet kansasta tulee Baijerin kansallispuvuissa. Miehillä nahkahousut ja verkatakki ja -hattu koristeineen, naisilla "Dirnl" eli tyköistuva mekko ja valkoinen pitsipusero. Sana "Dirndl" merkitsee nuorta tyttöä. 






Sadonkorjuujuhlaan kuuluu huvipuisto, ja siellä jokaiselle jotakin. Maailmanpyörä, vuoristorata, ampumaratoja, karuselleja... ja hassuinta lienee kirppusirkus. 






Teltoissa musiikkii soi. Humppa, humppa... etupäässä torvisoittomusiikkia. Keinumista, laulamista. Nuoret mukana. Kello 18 jälkeen sallitaan myös hieman modernimlaa musiikkia... 






Ja kun tulee yö, lisää olutta? Ei suinkaan. Oluthanat suljetaan kello 22.30 ja väki joutuu lähtemään 23.30. 


 
 
Mutta jotkut eivät jaksa...








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti