tiistai 3. maaliskuuta 2015

Nykykaikainen arkkitehtuuri silmäniloa?

Moderni aika vei useimmiten silmänilon mennessään. Aina on ollut niin, että perinteet ovat säilyneet joko siksi, että ei ole ollut varaa tehdä muutoksia, tai siksi, että on lähdetty pois totutuista ympyröistä ja on otettu mukaan jotain tuttua ja turvallista. 

Kun sanoin aikoinaan ulkomailla asuessani suomalaiselle, että suomalaiset kaupungit ja taajamat ovat kaikki samannäköisiä laatikkokyliä, sain kuulla hirveät  haukkumiset ja suomalaisen arkkitehtuurin kehumisen. Tokihan tuolloin katselin monia huolella restauroituja vanhoja kaupunkeja, joita on totisesti Saksassa paljon. 


Ulkomaalaiset tuttavani kysyvät säännöllisesti, missä se kuuluisa suomalainen rakennusarkkitehtuuri on. Ole siitä sitten ylpeä. 

Tässä esimerkki Ylivieskasta. Ensimmäinen kuva Cajanuksen tavaratalosta  vuonna 1928 ja toinen 1960-luvulla.Kuvat: Kauppakaupunki Ylivieska, Kalajokilaakso, lehtiliite 2015

Tämä on kansallisylpeytemme Alvar Aallon suunnittelemaa Sunilaa Kotkassa.

Kuva: Wikipedia

En toki sanonut, että saksalaiset olisivat sen ihmeellisempiä. Sodan jälkeen kiireessä rakennetut talot ovat pieniä kuutioita...  vaan sanoin, että jos me olemme ylpeitä arkkitehtuuristamme, niin missä se ylpeyden aihe sitten sijaitsee?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti