maanantai 2. maaliskuuta 2015

Monikulttuurinen kalenteri

Saksan väestöstä noin 10 prosenttia on ulkomaalaisia maailman kaikista kolkista ja sen lisäksi toisella 10 prosentilla on ulkomaalaistausta. Sitä asiaa ei siellä ihmetellä eikä päivitellä saati pelätä. Saksassa kotoutumisella ei ymmärretä sulautumista kantaväestöön, vaan kulttuurien monipuolista kohtaamista. 

Lisätietoa löytyy täältä: http://www.bundesauslaenderbeauftragte.de/integration.html 
tietenkin saksan kielellä, Saksasta kerran on kyse. 

Maahanmuutto- ja kotoutumiskoordinaattori tekee sitä samaa, mitä meidän päättynyt maahanmuuttajien tuki- ja palveluhanke TUPA teki, mutta paljon suuremmassa mittakaavassa ja kunkin osavaltion rahoituksella. Suomessa palvelu ei ole vielä vakiintunut, tosin eipä Suomessa ole juuri maahanmuuttajiakaan. On tutkittua faktaa, että maahanmuuttajat hyödyttävät sekä tulo- että lähtömaata, samoin kuin että tuloksiin päästää sitä nopeammin, mitä enemmän resursseja käytetään maahantulon alkuaikoina tehtyihin toimenpiteisiin, kuten kielen opiskeluun.


 Missä kaupungissa asuu eniten ulkomaalaisia ja ulkomaalaistaustaisia?

Kansalaisuuden saamiseksi on asuttava maassa vähintään 8 vuotta, selvittävä kielitestistä sekä 310 kysymyksen Saksaa koskevasta testistä. Kaksoiskansalaisuus on tietyin edellytyksin mahdollinen. 
Berliinin monikulttuurisuuskoordinaattori Gertrud Wagemann tekee joka vuosi päiväkotien ja koulujen käyttöön kalenterin, johon on merkitty eri uskontojen tärkeät päivät. 


Kalenterin voi ladata täältä: http://www.berlin.de/lb/intmig/publikationen/kalender/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti