torstai 12. maaliskuuta 2015

Mille sinä perustat mielipiteesi?

Jos olemme itsellenne rehellisiä, huomaamme, että teemme koko ajan oletuksia toisista ihmisistä.

Katsomme heidän ihoaan, vaatteitaan, autoaan, ja arvioimme heitä edes huomaamatta, että ylipäänsä näin teemme. Näin tekee joka ikinen.

Kysys raskaana olevalta työtoveriltasi, tuleeko hän takaisin työhön sen jälkeen kun lapsi on syntynyt – mutta et kysy samaa mieheltä, josta on tulossa isä.

Kysyt miellyttävältä nuorelta kaupan myyjältä, aikooko hän mennä johonkin oppilaitokseen saadakseen paremman työn – ja kuuletkin, että hän on koulutukseltaan maisteri, mutta ilman tätä työtä hän olisi työtön.

Kysyt hipsterityypiltä kävelykadulla, onko hän olevinaan vaikkapa kurkku – mutta hän sattuukin olemaan vain huonosti pukeutunut eikä käsitä ollenkaan, mitä tarkoitat.

Ja sitten on tosiasia, että ei-valkoihoiset kokevat tätä koko ajan.

On tutkittua faktaa, että muiden ihmisten oletuksilla meistä on meihin iso vaikutus. Niistä voi johtua menestyksemme tai epäonnistumisemme. Tummaihoiset naiset joutuvat kokemaan tätä kaikkein useimmin. Hiljan tehtiin tutkimus, josta ilmeni, että tummaihoisia tiedenaisia pidetään hyvin usein talonmiehinä!


Opettajan temperamentti voi vaikuttaaoppilasarviointiin!


Tutkijat kokoavat tietoa tiedon päälle, mutta kaikkia tutkimustieto ei vakuuta. Monet uskovat vain sellaiseen tietoon, joka tukee heidän omia ennakkokäsityksiään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti