sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Ääriliikkeistä. Pohdintaa

Parasta suomenkielistä tietokirjallisuutta. Kyllä:

Vuonna 2015 ilmestynyt hollantilaisen Marcel H. van Herpenin kirjoittama kirja ”Putinin sodat” valottaa Venäjän tapahtumia ja nykyisen imperialismin taustatekijöitä. Se on kerta kaikkiaan karmeaa luettavaa. Kunpa tällainen teos löytäisi tiensä laajasti luettavaksi! 


Blogisti ”Lukupino”kirjoittaa ansiokkaasti tästä teoksesta mm. näin: ” Venäjän imperialismi on ollut hyvin erityislaatuista. Herpen jakaa tämän erityisyyden viiteen osaan. Ensinnäkin Venäjä ei valloittanut kaukaisia maita vaan rakensi imperiuminsa lähimaihin, samalle mantereelle linnoittautuen niiden sisälle. Toiseksi näiden lyhyiden välimatkojen takia oli siirtomaiden kapinat ja itsenäisyysliikkeet helppo kukistaa samantien. Kolmanneksi Venäjä ei rakentanut imperiumiaan "valmiina" valtiona vaan sen rakentaminen liittyi vahvasti itse valtion rakentamisen prosessiin. Neljänneksi imperiumin rakentaminen oli muihin maihin verrattuna hyvin järjestelmällistä ja sillä on aina ollut selkeät geopoliittiset tavoitteet suojata Venäjän rajoja. Viidenneksi dekolonisaation jaksot eivät koskaan ole ottaneet säännönmukaisia historiallisia jaksoja Venäjän historiassa eivätkä usein ole olleet lopullisia.

Viimeinen seikka onkin jotain mitä Herpen kutsuu kirjansa teesiksi. Tämä huomauttaa (ja ehkä varoittaa), että naapurien asuttaminen ja alistaminen on aina ollut Venäjällä jatkuva prosessi, jolle ei historiallista päätepistettä vielä ole ollut.”

Entä me? Muistakaamme, että kansallissosialismi ei ollut alun perin ollenkaan oikeistoliike, vaan äärivasemmiston, sen sanoo jo nimikin. Me ymmärrämme sen kuitenkin äärioikeistoksi. Mitä eroa on sitten äärioikeistolla ja äärivasemmistolla? Ei mitään!

Siteeraan kirjaa: ”Newsweek kertoi hälyttävästä rasististen uusnatsi-järjestöjen kasvusta Venäjällä: ”Kreml on rohkaissut väkivaltaisen rasismin lisääntymistä Venäjällä harrastamalla kansallismielistä ideologiaa ja politisoituneita nuorisoryhmiä… Kremlin ’poliittiset insinöörit’ kouluttivat tarkoittamattaan kaaderien sukupolven, joka tuntee nuorisojoukkojen kiihottamisen, mielenosoitusten järjestämisen, lehdistön manipuloinnin ja viranomaisten kanssa asioista sopimisen pimeän taidon.” (Newsweek 15.8.2011)

En kirjoita tähän Ukrainan sodasta, joskin se on läheltä koskettanut, kun satamakirkolla käyneet merimiehet ovat kertoneet, miten vanhukset Ukrainassa näkevät nälkää. Ukrainalaisten hädästä kertoo mielestäni ukrainalaisten maahanmuuttajien suuri määrä verrattuna aiempiin aikoihin. Heidät tosin tavallisesti mielletään venäläisiksi, jota eivät ole, joten he eivät juurikaan erotu joukosta omana ryhmänään.

Vääjäämättä tulee mieleen meidän Suomen uusnatsiliike ja se, miten helposti itsetunnoltaan heikko tai syrjäytynyt nuori saadaan liittymään ääriliikkeisiin. Katupartioijat sanovat auttavansa ylläpitämään järjestystä maahanmuuttajia vastaan, ja kuitenkin heissä on enemmän rikollisia kuin maahanmuuttajissa.

Ääriliikkeisiin on helpointa rekrytoida juuri nuorisoa. Minua hätkähdytti viime viikolla Itä-Saksassa syntyneen saksalaisen pappimme kertoma DDR:n koululaisten kouluttaminen aseisiin. Koulutus oli lähinnä samanlaista kuin armeijassa, kahdella vuosiluokalla DDR:n nuoret opetettiin käyttämään aseita ”fasisteja” – siis länsisaksalaisia – vastaan.

Ei siitä niin kauaa ole!

Metro-lehden kolumnisti Henri Salomaa kirjoittaa kolumnissaan "Liittyisit Isisiin" faktoja siitä, miten meistä lähes jokainen voisi liittyä ISIS:iin – eli on manipuloitavissa. ”Tutkimusten valossa näyttää kuitenkin yksiselitteisen selvältä, että kuka tahansa meistä pystyy vahingoittamaan toista ihmistä, vaikkei häntä ole siihen uhkailemalla pakotettu. Taustavaikuttajana ei tarvitse olla edes patologista luonnehäiriöitä. Me haluamme olla kuten muut ja totella käskyjä.” 

Huomaammeko tätä edes? Huomaavatko venäläiset, miten heitä vedetään nenästä ja miten tavallisen ihmisen elämä kärsii? Kyllä. Vaan mitä tehdä? Huomaavatko Suomen katupartiolaiset mitään? Tavalliset tontut ja marionetit eivät huomaa mitään. Valtaan pyrkiviä ja siitä kiinni pitäviä aina-oikeassa-olevia kiinnostaa vain valta, eivät äänestäjät eikä kenenkään muun kuin oma hyvinvointi. Ja me muut ?:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti