lauantai 30. huhtikuuta 2016

Onhan meillä rahaa! Energiakäänteen ylimääräiset kustannukset Saksassa


Energiantuotannon älyttömyys:
saksalaiset maksavat lisämaksua siitä sähköstä, jota eivät käytä

Tuottavat liian paljon sähköä: tuulimyllyjä Itämerellä

kuva: dpa

 © K. MÖSSBAUER u. J.W. SCHÄFER
 29.04.2016

Sähkön hinta on ennätysmäisen korkealla; viimeisen kymmenen vuoden aikana sähkön hinta on noussut 50%, ja lisäksi kuluttajien on pakko maksaa sähköstä, jota he eivät voi ollenkaan käyttää!

Tämän kaaoksen syy on energiakäänne. ”Mitä enemmän energiaa uusiutuvista lähteistä on käytettävissä, sitä enemmän jää käyttämättä, koska sähköverkko ei sitä kestä”, sanoo asiantuntija Thilo Schaefer IW-instituutista.

Energiahulluus

► Jotta sähköverkon ylikuormitus vältetään, tuhottiin tammikuusta joulukuuhun 2015  sähköä 280 miljoonan euron arvosta – se on 51% enemmän kuin edellisenä vuonna. 

► Sähköstä maksetaan yhä useammin kahteen kertaan: Jos esimerkiksi pohjoisessa on kova tuuli, myllyt pysäytetään. Verkon ylikuormittumisen takia käynnistetään samanaikaisesti etelässä perinteisiä voimaloita (esim. hiilivoimaloita). Tämä maksoi pelkästään tammi-helmikuussa 270 miljoonaa euroa – 170% enemmän kuin edellisenä vuonna. 

Ydinvoimasta luopumisen kulujen miljardipokerin tulos: neljän sähkölaitosten on maksettava ydinvoimaloiden purkaminen.

► Sähköverkkoa on liian vähän. Esimerkki Niedersachsenista: verkon ylläpitäjä TenneT haluaa syöttää sähköä vuodesta 2019 alkaen ”BorWin3”-merivoimalastaan maalle. Linjat kuitenkin valmistuvat vasta 2021. Lasku kuluttajille: 800 miljoonaa euroa vuodessa – se on hallituksen kristillisdemokraattien varapuheenjohtajan Fuchsin arvio. ”Ei enää rahaa sille tuulivoimalle, jota ei voida vastaanottaa.” 

► Ulkomaille viedään sähköä enenevässä määrin, koska sähköä on liikaa: vuonna 2015 sähköä annettiin pois ilmaiseksi 25 päivänä (vuonna 2010: 5 päivänä). 

► Uusiutuvien lisääntymisen takia toimijat aikovat sulkea 60 perinteistä voimalaa (kaasu/hiili). Mutta osaa siitä on pidettävä yllä (esimerkiksi sitä varten, että tuuli ei aina tuule). Kuluttaja maksaa.  Energia-alan liiton BDEW:n johtaja Martin Weyland sanoo Bild-lehdelle: „Perusvoimaloiden tilanne pahenee hälyttävästi. Energiakäännettä varten tarvitsemme edelleen varmoja voimavarantoja, kun ei tuule tai aurinko ei paista.“ 

Kaiken kaikkiaan energiakäänne maksaa IW-instituutin laskelmien mukaan yksin vuonna 2016 noin 31 miljardia euroa. Lisäystä edellisvuoteen 11%.

„Hintatrendi on selvästi nouseva. Kuluttajien on varauduttava tulevina vuosina korkeampaan sähkönhintaan“, IW-asiantuntija Schaefer sanoo. Kristillisdemokraattien Fuchs varoittaakin jo nyt hintojen nousevan vuoteen 2010 noin 30% - „jos tuulivoimaloiden rakentamista ei rajoiteta“. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti