keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Elämää Venäjällä. Lapsen hätä


Luen paljon. Helsinki osoittautuu tässäkin asiassa lyömättömäksi: kirjan kuin kirjan saa Helsingissä kirjastosta parin päivän sisään, joitakin uutuuksia vain täytyy odottaa pitempään. 
 
Kävin kirjastossa järjestetyssä Suomi-Venäjä-seuran tilaisuudessa, joka koski Venäjän taloutta. Puhuja tosin ei tullut paikalle – nolo juttu - mutta puheenjohtaja ei jäänyt toimettomaksi, vaan sai aikaan mielenkiintoisen illan. Asiantuntemusta löytyi läsnäolijoilta runsaasti. Yksi heistä mainitsi Venäjän nykykirjallisuuden, jossa kerrotaan ajankohtaisesta tilanteesta. 

Olen jotakuinkin kyllästynyt suomalaiseen nykykirjallisuuteen. En tiedä, johtuuko se sisällön kapeakatseisuudesta eli suomalaisten yleisestä sisäänpäin kääntyvyydestä tyyliin ”maailman parhaat kätilöt” vaiko vain teemojen puutteesta. En jatka innostua dekkareistakaan, koska niissä on kaikissa sama juoni. (Anteeksi tässä kohdin rakkaat dekkareita kirjoittavat ystäväni I. ja M-S. ja A. Ei johdu teistä henkilökohtaisesti.)

Tapahtumassa mainitut kirjat olivat Roman Sentšinin ”Jeltyševit, erään perheen rappio” ja Pavel Sanajevin ”Haudatkaa minut jalkalistan taakse”. Miten raikas tuulahdus ihan jotain uutta!

Erään perheen rappio on minulle hyvinkin tuttu asia monien venäläisten tuttavieni kautta. Kirjailija ei kirjoita tunteista mitään, hän vain kertoo yhden asian toisensa jälkeen. Loppujen lopuksi rappio on täydellinen, mikään asia ei ole onnistunut. Kaikki unelmat ovat kaatuneet järjestelmän mahdottomuuteen. Totta kai tuollainen epäonni on mahdollista myös Suomessa tai missä hyvänsä, mutta ei niin massiivisessa mittakaavassa kuin Venäjällä, Putinin aikakaudella. Se ei yksityisen ihmisen kannalta juurikaan näytä eroavan Stalinin ajasta. Terveellistä luettavaa suomalaisille, jotka toisaalta ovat olevinaan Venäjän parhaita tuntijoita ja toisaalta pelkäävät Venäjää kuollakseen. 

Toinen teos sai minut ensin nauramaan nauramasta päästyäni. Eihän oikeasti kukaan mummo voi olla noin julmakielinen. Lapsi kertoo tapahtumat ja tilanteet lapsen kielellä ja lapsen näkökulmasta. Sanakäänteet ja tilanteet ovat herkullisia. Mummon mielestä äiti on hylännyt lapsensa ja mummo sättii tätä koko ajan, käyttäen mitä kamalimpia sanoja, ja samalla tavalla sättii miestään ja lasta itseään. Mikään ei kelpaa, lapsen elämä on pelkkää helvettiä. Lapsi sairastaa koko ajan, mutta ei oikein selviä, sairastaako oikeasti vaiko siksi, että mummo suojelee lasta liikaa. 

 
Loppujen lopuksi kirja sai minut kuitenkin itkemään. Totesin, että näinhän se meilläkin erovaiheessa meni. Nuorin lapsistani kysyikin sitten kymmeniä kertoja, olenko yhä hänen äitinsä, vaikka en asu hänen luonaan. 

Ensimmäisellä luokalla lapseni kieltäytyi koulunkäynnistä. Tuolloin emme vielä tienneet, mistä syystä. Yritimme selvitellä sitä ensin opettajan kanssa. Lapsi ilmoitti, ettei tarvitse koulua, vaan osaa tehdä samat tehtävät itsekin… Suomessa ratkaisu olisi ollut kotiperuskoulu, Saksassa sellainen ei ole mahdollista. Annoimme lapselle jopa mahdollisuuden todistaa, että kyllä hän osaa, ja totisesti, hän teki – ensimmäisellä luokalla – itse itselleen tehtäviä aivan kuin olisi ollut koulussa ja ratkaisi ne. Vasta psykiatriystävämme sai meidät ymmärtämään, mistä oli kyse: lapsi pelkäsi, että sillä aikaa kun hän on koulussa, äiti lähtee. 

Näinhän sitten kävikin – paljon myöhemmin. Lapsi tiesi, oikeammin tunsi  enemmän. 

Lapsi jäi isän luo asumaan, toiselle puolelle tietä, siksi että en olisi pystynyt taloudellisesti huolehtimaan hänestä, koska jäin tyhjän päälle. Joka toisen viikonvaihteen hän sitten vietti minun kanssani. Isä sillä aikaa työssäkäyvänä järjesti lapselle päivähoitajan, jonka luokse lapsi meni koulun jälkeen. 

Alakouluikäisenä hän tuli koulubussilla pysäkille, josta päivähoitaja hänet sitten haki. Mielellään hän ei koskaan mukaan lähtenyt. Koska toimistoni oli pysäkin vieressä, niin jos aika suinkin antoi periksi, lapsi tuli toimistoon salaa ja ilmoitti aina, miten monta minuuttia hän nyt sitten tällä kertaa ehtisi äitiä halata. Helpompi ratkaisu kaikille olisi ollut antaa lapsen viettää aika luonani, mutta ei… minähän olin se paha äiti. 

Tapahtui myös: isä oli matkoilla ja hänen äitinsä, Saksan mummo oli tilattu huolehtimaan lapsesta matkan ajaksi. Asuikin vain toisella puolella Saksaa, minä asuin toisella puolella tietä… Saksan mummosta ei erityisemmin lapsista pitänyt kukaan. Lapsi pyysi mummolta päästä äidin luokse. Mummo kieltäytyi, koska isä ei ollut antanut lupaa. Lapsi rupesi itkemään. Mummo soitti isälle, mitä nyt tehdään. Isän vastaus: ”Jos lapsi vielä tunnin kuluttua itkee, menköön äitinsä luo.” Lapsi itki vielä tunnin kuluttua, itse asiassa silloin jo paljon enemmän. Lapsi pääsi luokseni eikä itkenyt vain silloin, vaan itki koko yön… sitä, että isä ja mummo eivät olleet antaneet tulla äidin luo. 

Mitä traumoja lapsi onkaan saanut! Kirjassa pojalle käy juuri samoin. Poika haluaa äidin luo, mutta mummo ei millään halua päästää, koska hänen mielestään äidin uusi partneri on hulttio eikä toimeentulo ole tarpeeksi turvattua. Loppujen lopuksi äiti vie pojan ilman mummon suostumusta. Poika haluaa, että vaikka mitä tapahtuisi, vaikka hän kuolisi, hän haluaisi aina olla äidin luona: ”Haudatkaa minut jalkalistan taakse” – että voisi aina nähdä äidin, sittenkin, jos on jo kuollut. 

Myöhemmin lapseni kyllä asui luonani. Meillä asiat ovat päättyneet onnellisesti, vaikkakin isojen kipujen ja isojen mutkien kautta. 

Enpä ole juurikaan niistä asioista kirjoittanut, jotka eivät ole olleet onnellisia, hoitopoikani tarinaa lukuun ottamatta, ja toisekseen henkilösuojan takia. Tästä kaikesta on kuitenkin jo kauan. Kirjoissa kerrotut asiat eivät siis aina ole pelkkää mielikuvitusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti