lauantai 18. kesäkuuta 2016

Mitä saisi olla? Seisova pöytä / pöytiin tarjoilu


Mielenkiintoinen, minulle uusi pointti oli fb-keskustelussa esiin tullut se, että saksalaiset säästävät tuomalla ateriat valmiina pöytään... kun ei saakaan rohmuta noutopöydästä, kuten saa tehdä Suomessa. Saksassahan on vaikeaa löytää ravintolaa, jossa ei tarjoiltaisi pöytiin.   ...Sitkeässä istuu joidenkin mielissä Saksa-viha.

 
Itsepalveluun syynä on länsimaissa kustannusten nouseminen, joten näin säästyy henkilökunnan palkka. Saattaa myös säästyä aikaa, jos on kyse rutiinitoiminnasta, mutta kun rautakaupassa pitää itse palvella itseään, saattaakin mennä enemmän aikaa… 

Itsepalvelun seuraus on se, että asiakkaat tekevät – eivät aina vapaaehtoisesti ja yleensä palkatta – sen työn, mitä palveluyritykset aiemmin tekivät heidän puolestaan. Me pidämme siis nykyisin itsestään selvänä, että meidän oletetaan tekevän ne työt, mitä emme oikein hyvin osaa. Asiakkaista tulee ihan huomaamatta palkattomia työntekijöitä. Jos suosii itsepalvelua, ei ehkä huomaa ryhtyneensä ilmaiseksi pankkivirkailijaksi, lipunmyyjäksi, huoltoaseman työntekijäksi ym. eikä sitä, että on tullut samalla vähentäneeksi näiden alojen työpaikkoja.

Maailman ensimmäisen itsepalvelumyymälän avasi Charles Saunders Yhdysvalloissa vuonna 1916. Suomessa itsepalvelukulttuurin kehitys lähti liikkeelle vuonna 1948, jolloin Ouluun avattiin ensimmäinen itsepalvelumyymälä. Sitä kuvaavaksi sanaksi vakiintui valintamyymälä, koska itsepalvelu istui huonosti suomalaisten suuhun. Ranskassa 70-luvulla pisti silmääni uusi sana ”libre service” – eli vapaa palvelu, joka oli siellä maalla tuolloin uusi asia. 

Itsepalvelukulttuureissa on eroja. Pohjoismaiden ulkopuolella kahvilaherkut ja ruoka-annokset saa yhä edelleen todennäköisemmin pöytiin tarjoiltuna. Sen verran ulkomaalainen olen, että en pidä suomalaisista lounasravintoloista. Kätevää – ehkä. Itse haet, itse maksat, itse viet astiat pois ja vieläpä lajittelet ne. Vaan jos kerran tarjoilija kuitenkin hakee astiat sitten sivupöydältä tai telineestä – miksei hae suoraan pöydästä? Odotan sitä päivää, jolloin pitää myös itse tiskata…

Absurdia on myös se, kuinka itsepalveluun siirtymistä perustellaan säästöillä, mutta samaan aikaan tietotekniikkakulut vain kasvavat. 

Buffettiateriat ovat Suomessa yleisiä myös juhlissa. Minusta sellainen on epäkohteliasta. Mutta säästäähän se juhlan järjestäjän rahoja… vai? Sillä tarjoilijat siitä huolimatta hyörivät ihan kuin ennenkin! Ja tuleehan liikuntaa, ei vain syömistä.

Ruoka ravintolassa on Saksassa halvempaa kuin Suomessa huolimatta siitä, että ravintolassa ei tarvitse itse palvella itseään. Se siitä säästämisestä.

”Kehityksessä on kyse siitä, että ihmiset sekä haluavat yhä enemmän hoitaa päivittäiset asiansa itse että siitä, että vastuuta palvelun onnistumisesta on jatkuvasti sysätty enemmän kuluttajille”, aihetta tutkineet Kai Eriksson ja Helena Tuorila kertovat.

”Kyse on kuitenkin myös yhteiskunnallisten arvojen kovenemisesta. Itsepalvelu näyttääkin vauhdittuvan, mitä huonommaksi maailmantalouden tilanne muuttuu. Palveluiden automatisoituminen ja ennen kaikkea niiden verkkoistuminen asettavat kuluttajia myös eriarvoiseen asemaan. Huonoimmassa asemassa ovat ne, joilla ei ole mahdollisuutta pitää tietoteknisiä laitteitaan ajan tasalla.”

”Itsepalvelun muuttuessa palvelujen tuotannon standardiksi henkilökohtaisesta palvelusta tulee luksusta ja erioikeus sitä haluaville henkilöille: itsepalvelusta tulee massojen käytäntö, kun taas varakkaat voivat käyttää henkilökohtaista palvelua”, Eriksson ja Tuorila huomauttavat.

 
Itsepalvelu sopii hyvin suomalaiseen kulttuuriin. Suomalaisten ihanne on olla mahdollisimman kaukana toisista ihmisistä, eikä toisia saa vaivata. Se näkyy muun muassa siinä, että etäisyys toiseen ihmiseen keskusteltaessa on muun Keski- ja Etelä-Euroopan mielestä epämiellyttävän pitkä ja että suomalainen ihanne on antaa toisen puhua asiansa loppuun, ennen kuin kommentoi. Eikä missään tapauksessa saa mennä häiritsemään toista ihmistä esimerkiksi tervehtimällä häntä, jos ei tunne ennestään. Muissa maissa tämä kaikki koetaan epäkohteliaisuutena – siis selkosuomeksi sanottuna metsäläisyytenä ;-)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti