keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Saksa luovuttaa sähköä ulkomaille – ja maksaa siitä itse


Energiakäänne


Saksa luovuttaa sähköä ulkomaille – ja maksaa siitä


Energiapolitiikan ei-toivottu sivuvaikutus: Saksa myy sähköä naapurimaille – ja maksaa siinä kaupassa siitä itse. Poliitikot ovat huolissaan. 




Spiegel online, 03.01.2018 (käännös) 

Saksa ilmeisesti lahjoittaa naapurimaihinsa sähköä. Uuden vuoden päivänä Handelsblatt-lehden (Saksan Taloussanomat) mukaan useita tuhansia megawattitunteja sähköä kulki yli rajojen. Eikä edes ilmaiseksi: se joka otti Saksan sähkölahjan vastaan, sai siitä lisäksi rahaa. 


Saksa myy yhä useammin sähköä negatiiviseen hintaan. Uuden vuoden päivänä ko. raportin mukaan hinta oli korkeimmillaan 76 euroa megawattitunnilta. Viime vuosina se aika, jolloin sähköä on ollut pakko myydä tuolla tavalla, on ollut kasvussa. Vuonna 2008 niin tapahtui 15 tuntina vuodessa, 2017 tunteja oli jo 146. 


Kulut maksavat etupäässä Saksan sähkönkuluttajat. Siirtolinjojen ylläpitäjien on pakko ottaa vastaan sähköä uusiutuvista lähteistä myös silloin, kun ei ole kysyntää. Tuossa tilanteessa sähkölle syntyy negatiivinen hinta. Kulut maksattavat ylläpitäjät kuluttajillaan. 


Poliitikot ovat huolestuneita


Saksan valtiovarainministeriö näkee kehityksen raportin mukaan tyynenä. Mutta osa poliitikoista on huolissaan, Handelsblatt kertoo. Tämä asia tulee varmaankin olemaan yksi keskusteluaihe kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien tulevissa koalitiokeskusteluissa. 


”Meillä ei ole pitkällä tähtäimellä varaa tällaiseen hulluuteen. Seuraavan hallituskoalition on pakko käsitellä tätä asiaa”, lehti siteeraa Bernd Westphalia, parlamentin sosiaalidemokraattien talouspoliittista puhemiestä. 


Energiakäänteen virheet vaarantavat aikaa myöten Saksan sähkön toimitusvarmuuden ja maan kilpailukyvyn, sanoi kristillisdemokraattien energiapoliittinen koordinaattori Thomas Bareiß. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti