maanantai 6. kesäkuuta 2011

Sperrmüll - kookkaat jätteet: kierrätystä Saksassa

Sperrmüll. Mikähän suomen sana tätä asiaintilaa oikein kuvaisi?

Onko totta, että Saksassa voi poimia hyvää tavaraa ihan vain kadulta?Kyllä on. Kyseessä on nk. isojen tavaroiden kierrätys- ja poistopäivä. Riippuen kaupungista tai kunnasta noin kerran kuussa tai harvemmin sellaiset tavarat, jotka eivät mahdu tavalliseen isoonkaan roskapönttöön, voi jättää kadulle ja illalla sitten jäteauto vie tavarat pois ja siivoaa kadut. Joissakin kunnissa pitää ilmoittaa etukäteen, mitä aikoo kadulle tuoda.


kuva: Landkreis Karlsruhe

Jos sen sijaan jotain tarvitsee, kannattaa käydä katsomassa, mitä kivaa löytäisi. Ennen iltaa, mielellään jo aamuvarhaisella! Parhaat palathan viedään aina ensin. Tavara on tosiaankin varsin usein hyvinkin hyvässä kunnossa ja käyttökelpoista. Kuten Suomessa kirpputoreilla.”Viemme kaiken mennessämme. Mutta haluatteko varmasti, että teemme niin?”
Anoppi…? (Münsterin kaupungin jätehuollon mainos)Toinen asia, mikä kaduilla silloin tällöin näkyy, on kierrätettävän materiaalin keräys, eli nk. keltaiset säkit. Jätteiden lajittelu on pakollista ja sitä myös valvotaan. Keltaiseen säkkiin tulee kierrätettävä muovi ja vastaavat materiaalit, kaikki missä on kierrätysmerkki (yllä). Tietyin väliajoin säkit voi jättää kadulle ja jätehuolto hakee ne pois.
Paperit, lasit, sähkölaitteet, iso vihermateriaali sekä ongelmajätteet tietenkin kerätään erikseen. Se jolla ei ole omaa kompostia, laittaa kompostoitavat vihreään pönttöön, muut jätteet harmaaseen.Aivan ensimmäistä kertaa elämässäni eli täällä Suomessa olen nyt tilanteessa, jossa kaikki jäte pannaan samaan pönttöön. Aluksi se tuntui täysin mahdottomalta ajatukselta. Joten ainakin se komposti pitää laittaa…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti