torstai 3. kesäkuuta 2010

Frohleichnam

Jaa että mikä? Kun kysyt tavalliselta saksalaiselta, että mikä on Frohleichnam on, niin se sanoo että joku kirkollinen juhlapäivä, mutta että ei tiedä enempää. Minä en oikein koskaan oppinut käsittämään, mitä juhlitaan. Etelässä, katolisilla seuduilla kaupat ovat kiinni ja katoliset kirkot järjestävät kulkueita, joissa Mariaa tai muuta patsasta tai jotain pyhäinjäännöstä kuljetetaan paikasta toiseen. Meillä Allensbachissa kävi kulkue Bodanrückin, kylän kukkulan yli. Sieltä on huikeat maisemat joka suuntaan. Koska tähän vuodenaikaan sääkin on yleensä loistava, oli ilo katsella värikästä, laulavaa kulkuetta.



Ei, en minä tällaisia asioita ollenkaan väheksy. En vain ole katolinen.

Eteläisessä Saksassa on kirkollisia juhlapäiviä enemmän kuin pohjoisessa. Jokainen osavaltio päättää päivänsä, hm… siis päivistään ihan itse. Eivätkä saksalaiset ole ay-liikkeen juoksutettavia; kirkollisia pyhäpäiviä ei ikinä ole siirrelty lauantaille. Joulua, pääsiäistä ja helluntaita on kaksi päivää. Helatorstai on torstaina ja pitkäperjantai perjantaina.

Juhannusta ei tunneta. Hyvin suurta hämmästystä ja ikäviä seurauksia ulkomaanmarkkinoinnissa aiheuttaa suomalaisten täydellinen häviäminen maailmasta sanaakaan sanomatta, mitään ilmoittamatta, juhannukseksi juopottelemaan ja juhannuksen jälkeen mökeille tavoittamattomiin.



Fronleichnahm on kansantajuisesti Kristuksen läsnäolon juhla. Koska minulle Kristus on läsnä joka päivä, en ole osannut ymmärtää juhlan tarkoitusta… mutta enhän minä kaikkea ymmärräkään. Voisihan sitä samalla tavalla kyseenalaistaa äitienpäivän, tai naistenpäivän. Niin kuin teenkin, sillä joka ei ymmärrä äitiään tai naistaan joka päivä kunnioittaa, ei ymmärrä yhtään mitään.

Wikipedian mukaan Fronleichnam on juhla, jolloin Jeesuksen ruumiillista läsnäoloa juhlitaan ehtoollisen sakramentin kautta. Sana sinänsä on kotoisin keskiajalta koostuen sanoista ”herran ruumis”. Juhlapäivä on kolminaisuuden päivän jälkeinen torstai, siis 60 päivää pääsiäisen jälkeen - tänään.



Kulkueet ovat todella vaikuttavia. Aika monen kirkon eteen järjestellään kukista kuvioita, kuten vaikkapa Birnaun kirkon edessä, Bodenjärven pohjoisrannalla. Paikka on korkealla ja tuulinen, joten terälehdet lentelevät. ;-)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti