sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Ambergin maalari. Marian syntymäpäiväEnkeleitä – onhan heitä!

Albrecht Altdorfer on muuan taidehistorian salamyhkäisiä kummajaisia. Kukaan ei tiedä milloin hän syntyi, kiukaan ei käsitä miten hän saattoi maalata niin toisin kuin aikalaisensa, eikä hänen kuolinpäivästään ole jäänyt mitään merkintöjä.

Mutta kolmisenkymmentä hänen kättensä työtä on säilynyt, ja ne täyttävät yhä mielet ihailulla ja ihmetyksellä. Vuonna 1505 hän kuitenkin sukeltautuu ihmisten tietoisuuteen ”maalarina Ambergista”, kun hänet kirjataan Tonavan varren Regensburgin porvareiden joukkoon. Hän maalaa ensimmäiset realistiset maisemakuvansa - sellaisia eivät saksalaiset olleet milloinkaan nähnet. hän leikkaa värillisen puupiirroksen – sellaistakaan ei kukaan ollut aikaisemmin tehnyt – ja muodostaa ainakin yhden kuvan kuudesta palasesta. Baijerin Wilhelm IV keksi hänet ja maalauttaa Lusthausiinsa yhden historian merkittävimmistä taisteluteoksista, Aleksanterin taistelun. Sen jokainen ratsastaja, hevonen ja kaatunut sotilas noudattaa millimetrin tarkkaa asteikkoa ja silti kokonaisvaikutelma on suurenmoinen.

Albrecht Altdorfer (1478-1538): Alexanderschlacht

Me olemme kuitenkin valinneet Marian syntymän, koska aavistelemme kohtaavamme siinä maailman ensimmäisen surrealistin, Dalin ja Magritten edeltäjän. Altdodrfer vastaa siinä tuttuun kysymykseen: Enkeleitä - onko heitä? ja vastaa painokkaasti: On. Nehän tanssivat kolmiulotteisina piritanssiaan kirkon pilareitten ympärillä ja ovat yhtä eläviä kuin ihmishahmot Marian kehdon ympärillä. 

 Albrecht Altdorfer (1478-1538): Marian syntymä

Asiantuntija voisivat valistaa meitä kertomalla kahdesta erilaisesta perspektiivisestä katoamispisteestä, jotka aiheuttavat tuon epätodellisen vaikutelman, mutta leikkimilinen tuntee pelkästään riemua ja hämmästystä selittämättömän ilmiön edessä.

Sitten jätämmekin leppoisan ja nerokkaan Albrechtin, joka meni naimisiin Anna-nimisen tytön kanssa ja josta itsestään ehti ennen kuolemaansa tulla Regensburgin kaupungin kunnioitettu rakennusmestari. hän kuoli lapsettomana.

Mutta Münchenin Alte Pinakothekissa, jonne Baijerin kuninkaalliset taideaarteet on koottu, voi kuka tahansa ihastella Albrecht Altdorferin hengen lapsia, joita on monta. 

http://www.ibiblio.org/wm/paint/auth/altdorfer/portrait-altdorfer.jpg 
Albrecht Aldorferin muotokuva. Philip Kilian (1628-1693),
Achenbach Foundation for Graphic Arts / Fine Arts Museum of San Francisco, CA, USA

.................................

Ylläoleva teksti ja Marian syntymän kuva kirjasta Mllerström S. ja Kaipainen M. Ilo irti! maailmantaiteen hilpeät kuvat, Koko Kansan Kirjakerho, 1984

Alte Pinakothek Münchenissä on varsinainen aarreaita myös taidetta vähemmän tuntevalle. 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/Alte_Pinakothek_Pinakothek_der_Moderne_Muenchen-2.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti