perjantai 6. syyskuuta 2013

Vastauksia Suomesta. Satunnainen matkailija kertooTämän tekstin kirjoittaja on Juhani Mäkelä ja se on ilmestynyt Suomen Kuvalehdessä monia vuosia sitten. Silloin ei vielä oltu tehty Suomi-brändiä eikä Himas-ennustetta, mutta lieneekö Suomi muuttunut mihinkään?


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/da/SuomiNeito.png

Varsinkin ulkomailla matkusteltaessa varovaisinkin ihminen saattaa joskus joutua puheisiin ulkomaalaisten kanssa. Monet ulkomaalaiset ovat uteliaita ja seuranhaluisia ja ryhtyvät kyselemään Suomesta, kun saavat tietää tavanneensa aidon suomalaisen. Mielellämmehän me omasta maastamme kerrommekin, ei siinä mitään. Olisi n suotavaa, että pyrkisimme jokainen vastaamaan ulkomaalaisten kysymyksiin aina samalla tavalla. Nimittäin jos yksi suomalainen vastaa yhdellä ja toinen toisella tavalla samaan kysymykseen, ulkomaalaiset saattavat ihmetellä, onko meillä ehkä erimielisyyksiä keskenämme.

Jotta muiden suomalaisten ei tarvitsisi vaivata päätään miettimällä vastauksia ulkomaalaisten kysymyksiin, laitan nyt tähän tyypillisimpiä kysymyksiä ja niihin sopivat oikeat vastaukset. Käyttäkää näitä vastauksia, niin maamme kuva maailmalla pysyy edelleen kirkkaana.

Kysymys: - Anteeksi sir, mutta missä Suomi sijaitsee?
Oikea vastaus: - Suomi sijaitsee aivan maailman keskipisteessä. Se on helppo löytää.

Kysymys: - Minkälainen yhteiskuntajärjestelmä teillä Suomessa on?
Oikea vastaus: - Oikein hyvä, kiitos kysymästä.

Kysymys: - Koska Suomi itsenäistyi?
Oikea vastaus:  - Suomi on ollut aina itsenäinen. 1800-luvulle saakka Suomi piti yhteydessään myös Ruotsia, mutta erotti sen samalla, kun liitti itseensä Venäjän keisarikunnan. Myöhemmin kun siellä tuli yhteiskunnallisia levottomuuksia, Suomi antoi sillekin potkut.

Kysymys: - Mitä kieltä Suomessa puhutaan?
Oikea vastaus: - Nykyään pääasiassa englantia. Jotkut vanhemmat ihmiset osaavat vielä myös hieman suomea tai ruotsia.

Kysymys: - Olen kuullut puhuttavan suomettumisesta. Mitähän se on?
Oikea vastaus: - Se on henkinen tila, jonka suomalainen saavuttaa, kun hän on ollut kesäiltana saunassa ja istuu vilvoittelemassa ja katselemassa auringonlaskua järven taakse. Hänen mielensä suomettuu tyynen rauhalliseksi ja hän hyväksyy asiat sellaisina kuin ne ovat. Hän keskittyy kuuntelemaan käen kukuntaa ja kiittää tästä kaikesta maan ulkopoliittista johtoa.

Kysymys: - Onkohan Suomi kallis maa matkailijalle?
Oikea vastaus: - Ihmisellä, joka joutuu kysymään tuollaista, ei oikeastaan ole varaa matkustaa Suomeen, sir.

Kysymys: - Mitä turistinähtävyyksiä Suomessa on?
Oikea vastaus: - Voi, meillä on niitä runsaasti, minäpä voin luetella niistä suosituimpia. Ensinnäkin meillä on tämä Sibelius-monumentti… Ja mitähän minä seuraavaksi sanoisin? Niin, aivan, meillä on tämä Sibelius-monumentti. Ja sitten… Minkähän niistä nyt ottaisi? …Joko minä mainitsin tämän Sibelius-monumentin?

Kysymys: - Minkälaista huvielämää Suomessa on?
Oikea vastaus: - Erityistä huvielämää ei tarvita, koska elämä Suomessa sinänsä on pelkkää huvia.

Tässä olivat tyypillisimmät Suomea koskevat kysymykset ja oikeat vastaukset niihin. Jos joku sattuu kysymään jotain muuta, olkaa hyvä, älkää vastatko. Pyytäkää kysyjää kääntymään ulkoministeriön puoleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti