tiistai 5. marraskuuta 2013

Työaika Euroopassa


"Suomalaisten työaika on Euroopan lyhin, ja heillä on korkea elintaso."


Vertailevassa tutkimuksessa tarkasteltiin eurooppalaisten työpäivän pituutta. Jos sairasaikoja eikä lomia lasketa mukaan, tekivät suomalaiset vähiten töitä Euroopassa, 1679 tuntia. Samalla kuitenkin elintaso henkilöä kohden on selvästi keskimääräistä korkeampi. 

Virallisesti ranskalaisilla on tätäkin lyhyempi työaika, mutta he tekivät tosiasiassa enemmän työtä. Vastakohtana Euroopan ahkerimmat ihmiset löytyvät Kreikasta. Eniten työtunteja oli romanialaisilla, 2095. 

Saksa oli työaikavertailussa 1904 tunnillaan ylemmässä päässä. 

Mikä Suomen mallissa pistää silmään on joustava työaika. 80% yrityksistä tarjoaa joustavia työaikamalleja. Yleisin on työaikatili. Jos on paljon työtä, sitä tehdään paljon, ja sen voi sitten korvata vapaa-ajalla, kun työtä on vähemmän. 

Tavoite on välttää ”tyhjäkäyntiä”, sikaa jolloin vain ”istutaan” työpaikalla. Tutkimukset osoittavat, että tätä joutoaikaa saattaa olla jopa 30-40% kokonaistyöajasta. 

Huomionarvoista on myös suomalaisten tyytyväisyys työpaikkaansa. Siihen vaikuttavat paitsi joustava työaika myös oheistoiminnot kuten täysipäiväinen lastenhoito ja esimerkiksi isyysloma. 


Ovatko saksalaiset oikeasti ahkeria? Saksalaiset itse ovat tätä mieltä, maahan tulleet vierastyöläiset usein eivät. Maine ahkerasta saksalaisesta syntyi, kun saksalaiset tuottivat paljon halpatavaraa isolla työmäärällä. Kun sitten kansakunta vaurastui ja automatisoitui, myös työläiset halusivat osan onnen kakusta. Maine kuitenkin jäi.

Kysymys ei kuulu enää, miten paljon tunteja tehdään, vaan miten tehokasta työ on. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti