maanantai 13. heinäkuuta 2015

Matkamiehenristejä Saksassa


Bonn. Kuva: Hans Weingartz


Grod, Beinwil (Freiamt), Sveitsi. Kuva: Paebi

En ollut miettinyt matkamiehenristejä mitenkään erityisemmin, ennen kuin saimme lahjaksi kaksi ristiä pystytettäväksi tuolloin vielä tulevan tsasounan pihalle. Karjalassa kulkiessa näkee näitä ortodoksien ristejä siellä täällä, hyvin hoidettuina, teiden varsilla tai muuten näkyvillä paikoilla. Mutta niin myös Saksassa katolisilla seuduilla.

Matkamiehenristi on risti, joka on pystytetty tien varteen, metsän tai pellon reunaan, teiden risteykseen. Se on tehty puusta, kivestä tai metallista. Risti on usein Jeesuksen ristin mallinen. Metallisia ristejä kutsutaan myös hussilais-, ruotsalais- tai katumusristeiksi. Ristit ovat usein matkamerkkejä vaeltelijoille tai pyhiinvaeltajille, tai varoittavat vaarallisista paikoista. Sitten on vielä olemassa votiiviristejä, jotka on pystytetty jonkun asian, esimerkiksi sodasta, sairaudesta, kulkutaudista jne. pelastumisen muistoksi. Joidenkin matkamiehenristien on ajateltu suojelevan huonolta säältä ja myrskyiltä. 

 Mainaun saarelle vievän sillan kupeessa seisoo tämä "ruotsalaisristi". Sen ympärille on syntynyt monta legendaa. Todennäköisesti risti on 1500-luvun puolivälistä. 

Ristejä on pystytetty satojen vuosien ajan, ja ne todistavat senaikaisten ihmisten kristinuskosta. 
 

Monesti sijoituspaikalla oli tapahtunut joku onnettomuus, jossa oli kuolonuhreja. Tämä tapa on säilynyt nykyaikaan asti, moottoriteillä näkee usein ristejä tai istutuksia ja tuoreita kukkia vielä vuosia tapauksen jälkeenkin. 

 Alpbach, Tiroli (Italia). Kuva: RoM1982

Ristit on usein merkitty vaelluskarttoihin. Patikointi on Saksassa ja alppimaissa hyvin suosittua.  Ristissä on usein tekstiä, josta näkee, mitä paikalla oli tapahtunut. Ranskan miehityksen aikoihin (1794–1814) ristejä tuhottiin Reininmaalla liian uskonnollisina ja säilyneet ovat vain ne, jotka paikallinen väestö onnistui pelastamaan ja piilottamaan.

Jopa Nürburgringin kilparadan pohjoisreinalta löytyy vuosisatoja vanha metallinen risti. Sopivasti jyrkässä mutkassa!
 Nürburgin kilparataa. Kuva: Walter Koch

Tämä risti löytyy Kloppenheimista, Bad Vilbeliin menevän tien varrelta. Siellä lähistöllä Hessenissä asuimme 8 vuotta. Ristissä alhaalla lukee, että Heinz Ruppel on restauroinut sen vuonna 1880. Ristin teksti: 

GELOBT SEY JESUS CHRISTUS
SCHEME DICH NICHT DES
ZEICHEN UNSERS HERRN
JESU CHRISTI GOTT VATER
SOHN UND HEILIGER GEIST
ANNO 1805

Ylistetty olkoon Jeesus Kristus
Älä häpeä Herramme Jeesuksen Kristuksen Isän Jumalan Pojan ja Pyhän Hengen merkkiä
Vuonna 1805 Risti 1400-luvun alkupuolelta. Lyypekissä.
Ristin takana on kerrottu, miksi risti on pystytetty: "17. toukokuuta 1646 kuoli leskirouva..."

Gaißach, Baijeri.


Alla Kalajoen matkamiehenristit, ja tsasounakin valmiina. Se vihittiin käyttöön kesäkuussa 2014.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti