keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Wien, Wien, vain sinä yksin

”Wien, Wien, nur Du alleine” …itävaltalainen laulu. 

https://www.youtube.com/watch?v=n3USLWdko_g

Sen laulaa tässä Peter Alexander, wieniläinen hyvin tunnettu iskelmälaulaja.

Päivässä ei ehdi kuin raapaisemaan tuon kauniin parin miljoonan asukkaan kaupunkia. Musiikki-ihmisinä kuoron piti tietenkin käydä laulamassa Straussin patsaalla kaupungin puistossa. Varsinkin, kun saimme samalla juhlistaa Chorus vallis -kuoromme kultamitalimenestystä Olomoucin kuorokilpailusta palatessamme. Ja piti käydä Stefansdomissa eli Tapanin tuomiokirkossa ostamassa postikortteja… :-) Tätä tuomiokirkkoa alettiin rakentaa 1200-luvulla. Se on Itävallan tärkein goottilainen rakennus. 
 
Olin käynyt Wienissä aiemminkin, joten nyt ei ollut pakko nähdä ihan kaikkea kerralla. Entisistä muistan parhaana Espanjalaisen ratsastuskoulun hevosshown, mutta tällä kertaa siellä ei vierailupäivänämme ollut näytöstä. 

 
Kuorolaiset löysivät kukin omat reittinsä ja mielenkiintonsa kohteet, yksin ja ryhmissä. Minulle henkilökohtaisesti tärkeintä oli wieniläisen toimittajatuttavani tapaaminen. Ensimmäiseksi illaksi olin varannut liput kabaree-esitykseen. Kuten sattuma joskus kuljettaa, esiintyjäpariskunta Gabriele Kuhn ja Michael Hufnagel oli tämän wieniläistuttuni kollegoita niiltä ajoita, jolloin he kaikki kolme olivat päivälehden toimituksen palveluksessa. Ja yhtä sattumalta nämä kaksi olivat nauttimassa olutta teatterin portailla, ja näin hän sitten esitteli minutkin näille kahdelle. Gabriele ja Michael kirjoittavat blogeja, ja tekstien mukana heistä tuli niin tunnettuja, että he päättivät niiden perusteella tehdä teksteistä oman shown. 

 
Minä nautin suurestin saksan kielen monimuotoisuudesta ja kielen kiemuroista ja toki silloin valitsin kabareen illanviettooni klassisen konsertin sijaan. Joita niitäkin toki oli useita tarjolla. Laulajakollegani kävivät tutustumassa Mozart-taloon ja kuuntelemassa Mozartia ja Straussia, mites muuten. Wien onkin SE musiikkikaupunki Euroopassa. 

 
Toisena päivän lounastin tuttuni kotona. 


 


Siellä kattoterassilla hän viljelee metsämansikkaa… olikin erikoista maistaa metsämansikkaa korkealla Wienin kattojen yläpuolella! 
 
Kävimme myös läpi Karjalan historiaa. Tämä tuttavani on äitinsä puolelta karjalaista sukua. Siitähän tuttavuutemme alkoikin, sillä minäkin olen karjalainen.


 
Iltapäivän sitten vietimme Schönbrunnin linnan puistossa. Siellä oli puiden katveessa ihanan viileää, sillä kesä oli Wienissä kuumimmillaan. Linna oli keisariperheen kesäasunto. Linna on rakennettu vuonna 1642. Maria Teresia remontoi rakennuksen kokonaan vuonna 1743. Linnaan liittyy myös keisari Franz Josephin kaunis baijerilaisvaimo Elisabeth, joka tunnetaan Romy Schneiderin roolista nimellä Sisi. Linna kuuluu nykyisin UNESCO:n maailmanperintöön. 


 
Merkillepantavaa taas kerran oli, että Suomen lehdistö on onnistunut leimaamaan perussuomalaiset ulkomailla äärioikeistoksi muutaman "maahanmuuttajakriittisen" persuhörhön takia, ja totta kai toimittaja on kiinnostunut siitä, mitä maassa asuva väestö ajattelee. Paljon muutakin väärää tietoa on maailmalla ja kysynkin nyt, miksi minun on korjattava näitä virheitä? Kaikkien aikojen eniten kysytty kysymys ulkomailla on ollut: "Miksi Suomessa on niin paljon juoppoja?"  Ja toisinpäin: selvästi saksa on kielenä Suomessa lapsipuolen asemassa, kun niin perin harva toimittaja oikeasti tietää, mitä saksankielisessä maailmassa tapahtuu. Meidän senpäiväinen teemamme oli - Karjalan lisäksi - etupäässä äärioikeiston nousu Itävallassa. Tuttavatoimittajan mielestä toisin kuin Saksassa Itävallassa on edelleen voimassa juutalais- ja muukalaisviha ja hyvin vanhoilliset, torjuvat asenteet, joka häntä suuresti huolettaa ja harmittaa. 


On opettavaista saada keskustella monenlaisten ihmisten kanssa, jotka ovat monista kansakunnista ja tapahtumien keskellä. Ja pitäisi ymmärtää, että lehdistöön ei pidä sokeasti luottaa. 

 Lähtöhälinää ja laulua lentokentälle vievää bussia odotellessa.

Sitten vielä viimeinen laulu - hotellin aulassa, ja paluu Suomeen. 

Kaikenkaikkiaan mukavia muistoja Wienistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti