keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Energiakäänne: valtiovarain- ja energiaministeri Altmaier myöntää todellisen tilanteen


Die Welt / Daniel Wetzel | 17.04.2018 / (käännös)

Jo ympäristöministerinä muutama vuosi sitten Peter Altmaier saavutti sen, mitä sitä ennen vain harvalle tuossa asemassa olevalle poliitikolle oli onnistunut: totaalisesti suututtaa ympäristö- ja ilmastonsuojeluihmiset.  Koska tämä kristillisdemokraattien mies vaati jarruja sähkön hinnalle ja koska hän varoitti energiakäänteen ”biljoonakuluista”, hän menetti nopeasti uusiutuvan energian tuottajien suosion. 


Jännitys oli siis suuri, kun Altmaier piti viikon alussa energiapoliittisen periaatepuheensa, tällä kertaa uutena valtiovarain- ja energiaministerinä. Kun kerran Altmaier ympäristöpoliitikkona ei käsitellyt omaa asiakaskuntaansa juurikaan varoen, miten hän sitten toimisi valtiovarainministerinä toisin?

Hänen esiintymisensä kansainvälisessä energiakääneekonferenssissa Berliinissä osoittikin pian, että uusiutuvan energian toimijat olivat oikeassa siinä, että pahinta odottivat.
 
”Energiakäänne onnistuu vain, jos siitä tehdään maailmanlaajuinen”
 
Noin 40 ministeriä ja valtiosihteeriä koko maailmasta oli koolla ulkoministeriössä Berliinissä neuvottelemassa maailmanlaajuisen energiakäänteen mahdollisuuksista. Kaiken kaikkiaan 2000 johtajaa, poliitikkoa, lähettilästä, ympäristö- ja ilmastoaktivistia 90 maasta oli tullut ”Berlin Energy Transition Dialogue” –konferenssiin. 
  
Jos Altmaier olisi, kuten tällaisissa tapahtumissa tavallista, kehunut Saksan energiakäännettä esikuvana, hän olisi saanut varmat suosionosoitukset. Olihan Saksan hallitus yhdessä uusiutuvan energian liiton, aurinkoyhdistys BSW:n, Saksan energia-agentuurin sekä konsulttiyhtiö eclareonin kanssa tähän konferenssiin kutsunut. Vastaavissa tapahtumissa muut poliitikot olisivat todennäköisesti yrittäneet lämmittää tarua Saksasta ilmastonsuojelun esikuvana.

Altmaier ei tehnyt näin. Tämä aiempi ympäristö- ja kanslerivirastoministeri vältti kaikenlaista viittaamista Saksaan esikuvana tai edelläkävijänä. Päinvastoin: ”Energiakäänne jatkuu vain, jos siitä tehdään maailmanlaajuinen”, hän painotti. Se ”ei ole yksittäisten valtioiden asia.”

Energiakäänteestä on kylläkin tullut ”maailmanlaajuinen ilmiö”, Altmaier myönsi. ”Monet maailman maat luottavat omassa energiantuotannossaan uusiutuvaan energiaan ja parannettuun energian hyödyntämiseen.” Mutta että siinä olisi kyse ilmastonsuojelusta, sitä Altmaier ei väittänyt. Sellainen väite ei olisikaan ollut jo Saksan noin kymmenen vuotta paikallaan pysyneen CO2-tasapainon takia aiheellista.

Ympäristöministerinä hän sai vihat niskoilleen

Sen sijaan Altmaier sanoi: ”Minulle tärkein energiakäänteen argumentti on se, että se auttaa levittämään hyvinvointia koko maailmaan.” Samalla tavalla sanoi puheessaan ulkoministeriön esimies Heiko Maaß (sosiaalidemokraatit), että uusiutuvan energian lisääntyminen auttaa estämään maahanmuuttoa ja parantamaan paikallista vakautta.

Yleensäkään valtiovarainministeri Altmaier ei ollut esiintyessään mitenkään erilainen kuin aiempi ympäristöministeri Altmaier. Siitä on kuusi vuotta, kun hän Merkelin uskottuna oli hoitanut sitä virkaa.

Ilmastonsuojelu maksaa meille 2.300 miljardia euroa

Saksan  täytyy investoida 2,3 biljoonaa euroa lisää pitkän aikavälin 2050 ilmastonsuojelutavoitteisiin. Tämä selviää uudesta Saksan teollisuuden liiton tutkimuksesta.

Altmaier oli aiemmin saanut päälleen vihreän linjan vihan julkaisemalla kauhuluvun: energiakäänne tulee maksamaan biljoonan eli tuhat miljardia. Nyt Saksan tekniikan alan tutkija-akatemia sekä konsulttiyhtiöt Prognos ja Boston Consulting vahvistavat, että Altmaier ei ollutkaan niin kovin väärässä tuossa biljoonalaskelmassaan.

Myös vaatiessaan „sähkön hinnalle jarrua“ Altmaier oli jo ympäristöministerinä vuonna 2012 ollut valmis konflikteihin – josta syystä hänestä ei pidetty. Hän vaati tuolloin, että uusiutuvan energian tuottajien olisi pitänyt osallistua jo liikaa kasvavaan tukimaksuun eräänlaisen ”energia-solidaarisuuden” kautta. Valtion takaama tuki uusiutuvalle energialle olisi korvattava markkinoiden ja kilpailun avulla. Vihreän energian kannattajat olivat raivoissaan.

„The new boss of the german Energiewende“

Ei ihmetytä, että nyt valtiovarainministerinä Altmaier on edelleen samaa mieltä. Saksan uusiutuvan energian tuen hän mainitsi Berliinin konferenssissa vain siten, että tämä aiemmin ”maailman anteliain tukijärjestelmä” oli ollut syynä energiakäänteessä muutama vuosi sitten tapahtuneeseen ”vakavaan kriisiin”. Näistä ”menneisyyden virheistä” muut maat voivat ottaa oppia.

Altmaierin huolestuttava viesti kansainväliselle uusiutuvan energian alalle: Energiakäänne on vaikeampi toteuttaa kuin mitä uskotaan ja kestää kauemmin kuin monet luulevat. Ekologinen muutos on kuin ”kansantalouden avoimeen sydämeen tehtävä leikkaus” ja sen lisäksi ”pitkäkestoinen projekti”. Altmaierin neuvo ulkomaisille poliitikoille: ”Aloittakaa heti, jos haluatte nähdä tuloksia vielä 20 vuoden kuluttua.”

Kansainväliset energiakäänteen päähenkilöt olivat kaiketi odottaneet Altmaierilta enemmän kannatusta. Brittijuontajahan esitteli hänet sanoilla ”Saksan energiakäänteen uusi pomo”. Sen sijaan ministeri jopa uskalsi tämän yleisön edessä puhua ”kovasta taistelusta täydellistä energiakatkosta vastaan” ja käyttää siis sellaista sanaa, joka on ollut ja on edelleen uusiutuvan energian piirissä täydellinen tabu. Eikä siinä edes kaikki.

Uusiutuvan tuet loppumassa

Niinpä tämä uusi energiakäänteen pomo ennusti pikaista valtion avustusten päättymistä uusiutuville – ja totta kai aiheutti sillä tukiin tottuneille uusiutuvien toimijoille täydellisen mielenmasennuksen: ”Oletan, että uusiutuvat jo lähiaikoina, siis jo 4 - 5 vuoden kuluttua ovat saavuttaneet kilpailukykynsä täydessä mitassa ja että sitten me voimme rahoittaa uusiutuvan energian ilman tukimaksuja.”

Sellaisesta puheesta ei pidetty. ”Altmaierin pitäisi järjestää suunnitteluvarmuus ja selvät reunaehdot, eikä aiheuttaa uusiutuvien alalla lisää epävarmuutta”, vihreiden parlamentaarikko Anton Hofreiter menosi.

Eikä energiakäänne ole mikään pitkäaikaisprojekti: ” Seuraava tärkeä askel uusiutuvien menestymiselle on hiilen käytön lopettaminen”, Hofreiter sanoi. ”Saksan hallituksen on huolehdittava siitä heti.” Greenpeacekin oli sitä mieltä, että ”Altmaier kiertää kuumaa puuroa”, sen on ”vielä tänä vuonna lopetettava likaisimmat hiilivoimalaitokset.”

Altmeier ei paennut kritiikkiä. Saksan hallitus haluaa edelleen, että hiilisähkön päästöt vähenevät 60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Mutta koska Saksa päätti G7-huippukokouksessa luopua ydinenergiasta, on haaste nyt ”kaksinkertainen”. Neljän ministerin johtaman komission on määrä neuvotella hiilivoimaloiden lopettamisen mahdollisuudesta lähikuukausien aikana.


© Axel Springer SE. 1 kommentti:

  1. Hei, kiitos näistä nyky-Saksaa käsittelevistä kirjoituksista!
    Mielenkiintoista! Mitä iso edellä, sitä pienet perässä, vai kuinka! Vaikka meillähän on tämä ydinenergia, tiedä sitten mitä siitäkin ajattelisi...

    VastaaPoista