tiistai 19. helmikuuta 2013

Raclette! Seurassa on mukavampaa


Sana raclette johtuu ranskan sanasta „raapia“ tai ”kaapia”. Se on – juustofonduen ohella – yksi Sveitsin kansallisruoista. Se valmistetaan sulatetusta juustosta. Myös valmistukseen käytettävää juustoa kutsutaan raceletteksi. 

Kuten kansallisruoat yleensäkin, myös racelettella on vanha perinne. Ensimmäisen kerran se on mainittu keskiaikaisissa luostarimerkinnöissä, joissa kerrotaan Alppien paimenten erittäin ravintorikkaasta ruoasta. 

Johanna Spyrin tunnetussa”Heidi-”kirjassa puhutaan raclettesta "varrasjuustona”. 


Saksassa raclette on suosittu ruoka iltaa istuessa ystävien kesken. Tarvitaan erityinen racelette-grilli, jossa on 8 – 12 pientä metallista, varrellista pannua. Näille laitetaan keitettyjä perinoita, makkaroita, pekonia, kypsiä lihapaloja, hillosipulia, tomaattia, herkkusieniä, suolakurkkua, kasviksia, tai mitä vaan pikkupalaa, päälle juustoa  mieluiten erityistä raclette-juustoa ja sitten pikkupannu laitetaan lämpiämään grilliin. Juustohan joka tapauksessa sulaa lämmössä. Lisukkeena tarjoillaan patonkia, tai ainakin Sveitsissä maalaisleipää.

 Pannulla voi periaatteessa paistaa mitä vaan, mikä lämpiää nopeasti. Myös suklaakuorrutettuja makupaloja jälkiruuaksi. Tai vaikka näitä säilöttyjä hedelmiä :-)  


Knusperaprikosen
2 kommenttia:

  1. Kiitos, nyt selvisi minulle mitä tarkoitetaan raclettella. Tuollaisen raclettepannun jos jostakin saisi...

    VastaaPoista
  2. LIDLin verkkokaupassa näyttää olevan raclette-grillejä myytävänä.

    VastaaPoista