lauantai 16. helmikuuta 2013

Saksaan työllistymisen niksejä



Suomalaisilla insinööreillä on hyvät mahdollisuudet työllistyä Saksaan.
Suomesta on tarjolla kovaa insinööriosaamista ja Saksassa on pula siitä, kiteyttää Anna-Maija Mertens rekrytointiyritys Fingineers Consultingista.

Mertensin mukaan erityisesti pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on vaikeuksia löytää insinöörejä. Niissä kansainvälistyminen on vasta alkutekijöissään.

Yritämme tehdä suomalaisista insinööreistä heille vähemmän eksoottisia. Mertens summaa.
Fingineers välittää suomalaisia tekniikan osaajia saksalaisille asiakasyrityksilleen ja auttaa hakijoita käytännön asioissa. Peruspalvelu on työnhakijalle maksuton.

Meillä on Saksassa saksalainen toimitusjohtaja. Hänen avullaan pääsemme sellaisiin paikkoihin, joihin yksittäinen hakija ei pääsisi, lisää Hanne Salonen Fingineersistä. 

Konkreettisuus vetoaa

Saksan työmarkkinoilla on omat niksinsä. Monet paikat vaativat edelleen paperiset hakemukset ja myös hakemusten rakenne on erilainen kuin Suomessa. tärkeää on myös tietää teitittelysäännöt ja ketä kätellään tapaamisessa ensin. Kuten Suomessakin, konkreettista osaamista kannattaa korostaa.

Yrityksiä kiinnostaa, mitä hakija on tehnyt konkreettisesti. mistä alueesta hän on vastannut, onko ollut taloudellista vastuuta tai onko hän kouluttanut, Mertens luettelee.

Insinööreiltä tulleen palautteen mukaan työhaastattelut ovat Saksassa tiukempia kuin Suomessa, etenkin subtanssiosaamista haastetaan ja kysellään perusteellisesti. Preppaamme hakijoitamme juuri tässä, Salonen jatkaa.

Joissakin työpaikoissa riittä englannin kielen taito, mutta kaikki saksan osaaminen kannattaa mainita. Se osoittaa, että on rohkeutta puhua saksaa ja on motivoitunut opislemaan lisää. Salonen sanoo.

Kuukausien odotus

Saksaan mielivän tulee varautua kuukausia kestävään hakurupeamaan.
Esimerkiksi päätöksen haastattelusta pitää mennä viiden työpöydän kautta, Mertens havainnoliistaa.

Ensimmäisen vuoden aikana on tullut noin kymmenen työtarjousta ja syntynyt muutamia työsuhteita. Tämän vuoden aikana meidän hakijoita on käynyt kuukausittain haastattelussa Saksassa, Salonen laskee. 


....................................

En ole Fingeneersin palkkalistoilla enkä rekrytoija, kuitenkin vientiasianaisena tiedän Saksasta ja sen työelämästä jotain. Totta on, että insinööreistä on kova pula. Yllä olevasta olen samaa mieltä.Paperisodasta taas sanon, että se on mielestäni Suomessa hurjempaa kuin Saksassa. 


Yllä olevassa artikkelissa ”Saksa hamuaa ulkomaalaisia insinöörejä” haastatellaan suomalaista insinööriä kokemuksistaan. 

Insinöörejä tarvitaan eniten vauraissa osavaltioissa Baijerissa ja Baden-Württembergissä. Sivumennen sanoen: noissa osavaltioissa työttömiä on vain kolmisen prosenttia…  Eipä ihme, että tuottavuus on korkea ja sen mukana vauraus.  Eniten etsitään kone- ja kuljetus- sekä elektroniikka-alalla. IT-alalla on myös kysyntää.

Haastateltava kertoo, että hänen yrityksensä on hyvin kansainvälinen,  saksalais-japanilainen maailman suurimpiin kuuluva autoalan alihankkija, siellä noin puolet työntekijöistä on ulkomaalaisia. Hän kertoo työkulttuurin olevan jäykempi ja työvaatetus, kauluspaidat ja suorat housut, on muodollisempi kuin Suomessa. 

Saksan osaaminen on hänen mielestään välttämättömyys. Asiakkaiden dokumentit ovat usein pelkästään saksaksi. 

Suomen palkkataso on Suomeen verrattuna lähes kolmanneksen korkeampi. Korkeiden verojen vuoksi nettopalkoissa ero ei ole yhtä hurja kuin bruttopalkoissa. Eläminen on kuitenkin halvempaa kuin Suomessa. 

Virastoissa on saanut juosta. Saksalaiset rakastavat lomakkeita ja virastoja, jotka ovat auki eri päivinä eri aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti