torstai 18. joulukuuta 2014

Mistä apu väsyneelle äidille?


Tuntuu siltä, että Suomessa on vasta nyt huomattu, että äidit voivat huonosti. Hyvin monet tosiaankin taistelevat jaksamisen äärirajoilla. Sitten seuraa pommi eli lapsiin kohdistunut väkivalta tai peräti murha ja sitten ihmetellään, miksi yhteiskunta ei tarjoa minkäänlaista apua, vaan käskee kääntymään poliisin puoleen. Ääretötä itsekkyyttä! Yhteiskunta ei tietenkään voi olla kaikesta vastuussa, mutta kuka sitten on?

Oli aika, jolloin olin ihan samassa tilanteessa. Olin paikkakunnalla uusi, kaksi pientä lasta, mies aina menossa, iso talo, remontti kesken, isovanhemmat ja työmiehet vaatimassa ruokaa ja palvelua. Muistan itkeneeni itseni uneen.

Eivät kaikki tapa lapsiaan. Ensiksikin: olisiko aika herätä toimimaan ja palauttaa tuo kotipalvelu? Entä naapuriapu? Kela maksamaan äidin apulaiselle. Minäkin hoidin aikoinani toisten lapsia tilapäisesti ja sain siitä Saksassa äidin sairaskassasta pienen korvauksen. 

 
Naamakirja hehkutti hiljan naamakirjan äitien hätäapupalvelua uutena ja ihmeellisenä asiana. Hienoa! Mitäpä muuta äidit voisivatkaan tehdä? Kun minulla oli kaikkein surkeaa, apu tuli toisilta naisilta. Sattumoisin tapasin toisen äidin, joka kertoi kuuluvansa ”itseapuryhmään”, kuten sitä tänään nimittäisin. Ryhmä äitejä, joilla joko ei ollut sukulaisia paikkakunnalla tai isovanhemmat eivät enää eläneet. Me autoimme toisiamme käytännön asioissa. Tapasimme sitten osin muuten vaan, mutta etupäässä opimme monenlaista hyödyllistä toisiltamme, kudoimme, ompelimme, askartelimme, kokkasimme, teimme savitöitä, hoidimme toistemme lapsia, kierrätimme vaatteet, kävimme yhdessä kursseja (mm. Thomas Gordonin ”Viisaat vanhemmat”-kurssi, jota yhä tänäänkin lämpimästi suosittelen), veimme lapsia uimahalliin sekä urheilu- ja musiikkiharrastuksiin, leikitimme heitä ja järjestimme heille kaikenlaista mukavaa, ja vietimme juhlia yhdessä. Mitäpä muutakaan, kun kerran yhteiskunta ei mitään tehnyt? Mukaan tuli myös yksi DDR:stä paennut perhe, joka kertoi, miten kovia oli kokenut. Mitäpä muuta teimme kuin autoimme heitä?

Herätkää suomalaiset naiset. Ei kaikki palvelut tule valmiiksi pureskeltuna suoraan suuhun. 

”Minkä olette tehneet yhdelle näistä vähimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.”


  «Antakaa lasten tulla tyköni» (n. 1600) Ambrosius Francken I.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti