torstai 1. lokakuuta 2015

Hyvyyden voimaan uskallamme luottaa

”Dietrich Bonhoeffer oli älykkö, saksalaisen artistokraattiperheen poika, joka jo nuorena päätti ryhtyä teologiksi. Hän syntyi helmikuussa 1906 ja kuoli teloitettuna huhtikuussa 1945, vain pari viikkoa ennen liittoutuneiden tuloa.
Dietrich Bonhoeffer tunnetaan erityisesti virrestä "Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan", johon hän on kirjoittanut sanat sekä teologisesta määritelmästä halpa ja kallis armo.

Minua Boenhoefferin elämänkerrassa kiinnosti hengellisen elämän ja vastarintatoiminnan välinen ristiriitaisuus. Mikä sai syvästi uskovaisen miehen liittymään Hitleriä vastaan suunniteltuun attentaattiin? Olihan hän itse sanonut jossain radiopuheessa: "Unohdamme, että ihminen seisoo yksinään perimmäisen auktoriteetin edessä ja että jokainen, joka kajoaa täällä väkivaltaisesti toiseen ihmiseen, rikkoo ikuisia lakeja ja ottaa hartioilleen yli-inhimillisen auktoriteetin, joka lopulta murskaa hänet." 

Ymmärrän taistelun natsivaltaa vastaan, maanalaisen toiminnan, mutta käydä väkivallalla väkivaltaa vastaan, onko se missään oloissa oikeutettua?  Boenhoefferin elämänkerta herättää monia kysymyksiä ja pohdintoja. Oliko Hitler ihminen, olisiko rakkaus pelastanut hänet? Todellinen, aito rakkaus, ei mikään himo tai erotiikka. Oliko Hitler personoitunut Paha? Ainakin Bonhoeffer tuli lopulta siihen tulokseen, että Hitler oli paha ja hänet oli raivattava pois, muuten koko Saksa ja Saksan kansa olisi tuhon oma. Samaa mieltä oli moni muu.

...

Bonhoeffer ei itse tehnyt epäonnistunutta operaatio Valkyria-attentaattia Hitleriä vastaan. Hän istui silloin jo Tegelin vankilassa epäiltynä rahanpesusta. Hän oli kuitenkin suunnittelemassa Hitlerin vastaisia toimia. Se, että sota Saksan kohdalta oli jo miltei päättymässä, kun Bonhoeffer vangittiin, on traagista. Traagista oli koko toisen maailmansodan aikakausi. Jälkiviisaus on turhaa, tiedetään, silti ei voi olla kysymättä, miten niin sanottu kristitty maailma saattoi sallia tällaista tapahtuvan?  Olisiko kaikki jäänyt tapahtumatta, jos Hitlerin kirjaa "Taisteluni" ei olisi koskaan julkaistu? Jos muut maat olisivat heti alun alkaen pistäneet pontevan vastalauseen Hitlerin ensimmäisestä vaatimuksesta - kysymykset sulautuvat tuuleen vailla vastausta.

Bonhoeffer yritti niillä voimilla ja keinoilla, mitä hänellä oli, ensin kirkkotaistelussa, sitten vastarintamiehenä.

Mikä on ensiarvoisen tärkeää on kysyä, voisiko tällaista tapahtua vielä? Mikä minut yllätti oli se, että kansallissosialistinen Saksa ei tuhonnut vain juutalaisia tai muita etnisiä väestöjä, se tuhosi myös omia kansalaisiaan surmaten kehitysvammaisia, älyltään vajavaisia, sairaita ihmisiä. Nykyisessä armokuolema-ajattelussa tämä saa hälytyskellot soimaan. Missä menemmekään sitten natsiajan?”

Teksti on suora lainaus blogisti sheferijm’in kirja-arvostelusta 9.7.2013 koskien Eric Metaxasin kirjaa ”Dietrich Bonhoeffer - pastori, marttyyri, näkijä, vakooja!” 


……….

Hitleriä vastaan on todennäköisesti tehty enemmän murhayrityksiä kuin ketään muuta ihmistä vastaan.  Saksalaiset historioitsijat tietävät vähintään 42:sta yrityksistä tai suunnitelmista tappaa Hitler.

 
Kysymys kuuluu: voiko tällaista tapahtua nykyaikana? Vastaus: kyllä voi. Ikävä kyllä, me ihmiset olemme johdettavissa.

Kirjasta on kahdesti tehty elokuva. Vuoden 1981 elokuva saksaksi:
englanniksi: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti