lauantai 7. tammikuuta 2017

Mystinen onnettomuuksien sarja


Saksassa on muutaman viikon aikana katkennut useampi tuulimylly niinkuin tulitikku. Sellaistahan ei oikeastaan pitäisi ollenkaan tapahtua. 
 
TagesAnzeiger, Zürich, 6.1.2017, kirjoittaja Stefan Eiselin

 «Liian monta liian lyhyessä ajassa»: Katkennut tuulimylly Hampurin lähistöllä. Kuvakaappaus: Martin Mi/Stadtreinigung Hamburg/SRH



On olemassa tilastot. Keskimäärin kuusi – seitsemän tuulivoimatapausta Saksassa vuodessa. Kun maassa on 26.500 tuulivoimalaa, se tekee 0,02 %. Tavallisesti kyseessä on salaman isku tai myllyn siivestä putoaa pala.

Mutta se toinen puoli, poikkeama tilastosta. Neljän viikon sisään Pohjois-Saksassa on tapahtunut neljä vakavaa onnettomuutta. ”Se on todella paljon. Liian paljon lyhyessä ajassa”, tuulivoimaloihin erikoistuneen insinööritoimisto 8.2 Consultinginin asiantuntija Philipp Stukenbrock sanoo. Merkillinen tapahtumasarja alkoi joulukuussa Mecklenburg-Vorpommernin osavaltiossa, kun 70 metriä korkean tuulimyllyn torni katkesi keskikohdasta kahtia ja yläosa konehuoneineen ja roottoreineen romahti maahan.

Siipi katkeaa ja syöksyy alas

Pian edellisen tapahtuman jälkeen tapahtui seuraava Sachsenin osavaltiossa. Tuulivoimala-alueella 100 metriä korkean tuulimyllyn masto katkesi 15 metriä maanpinnan yläpuolelta kuin tulitikku. Seurauksena mylly kaatui pellolle. Tämän viikon alussa katkesi noin 40 metriä pitkä tuulimyllyn siipi Brandenburgin osavaltiossa ja putosi maahan. Ja Hampurin lähellä noin 100 metriä korkean tuulimyllyn masto katkesi noin 20 metrin kohdalla, liitoskohdasta – ja sielläkin tornin yläosa kaikkineen romahti pellolle. Vahinkoa syntyi myllyä kohden noin puoli miljoonaa euroa.

Vakavaksi asian tekee epätietoisuus. Miksi näin monta onnettomuutta, joita ei oikeastaan pitäisi olla ollenkaan? Asiantuntija Stukenbrock sanoo, että on liian aikaista kertoa varmoja syitä. Yksi syy voisi olla, että vuosituhannen vaihteessa rakennettiin erittäin paljon uusia myllyjä. Koska ei ollut tarpeeksi asiantuntevaa henkilöstöä, käytettiin vähemmän asiantuntevaa tai vähemmän sopivia menetelmiä. Kaksi myllyistä oli 16 ja 18 vuotta vanhoja. Toinen syy voisi olla Stukenbrockin mukaan myös ”materiaalin väsymisestä johtuvat murtumat tai väärin asennetut liitokset”. Kuitenkin hän rauhoittaa: ”Tällainen kertymä on äärimmäisen epätyypillistä. Ei kuitenkaan ole syytä paniikkiin. Aina on olemassa yksittäistapauksia.” Tuulimyllyt rakennetaan kestämään 20 vuotta, mutta niitä voidaan käyttää kauemminkin.

Tuulivoimalle kritiikkiä

Myös Saksan tuulivoimayhdistys, joka edustaa tuulivoimatoimijoita, pitää myllyjä edelleenkin vaarattomina. Nämä neljä tapausta ovat yksittäistapauksia, sanoo yhdistyksen edustaja Die Welt –lehden haastattelussa. Asiantuntijat tarkastavat nyt jokaisen tapauksen erikseen. Tuulimyllyt tarkastetaan Saksan rakennustekniikan laitoksen sääntöjen mukaan säännöllisesti. Kahden – kolmen vuoden välein tarkastetaan rungon kestävyys, kuuden kuukauden välein tarkastetaan sähköjärjestelmät. ”Toimijat myös pitävät näistä tarkastuksista kiinni, koska he haluavat tuottaa mahdollisimman paljon ilman häiriöitä”, haastateltu sanoo lehdelle.  

Tuulivoimalla on vastustajia Saksassa. Eläintensuojelijat valittavat, että paljon lintuja törmää siipiin ja kuolee sillä tavalla. Toiset valittavat, että maiseman vaurioituu, ja sitten on niitä, jotka valittavat jatkuvista meluhaitoista. Toimijat eivät totisesti tarvitsisi kritiikkiä myllyjen turvallisuudesta!

(Tagesanzeiger.ch/Newsnet)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti